Koppeling nationale grids waarborgt energievoorziening datacenters

draka-logo-1

Met de groei van het aantal datacenters in ons land neemt ook de behoefte aan een betrouwbare energievoorziening toe. Storingen als vorig jaar Noord-Holland troffen bedreigen echter de aantrekkelijkheid van Nederland als vestigingsland voor datacenters. Bovendien rijst de vraag of de benodigde energie zich voldoende duurzaam laat opwekken. Een oplossing ligt in het koppelen van de elektriciteitsnetwerken van de diverse Europese landen. De Europese Unie en de netwerkbeheerders zetten in op slimme, goed verbonden energiegrids.

COBRAcable

Prysmian-offshore-klein-300x200 Voor het leggen van de zeekabel schakelt Prysmian eigen schepen in. De bestaande kabelleggers Cable Enterprise en Giulio Verne krijgen assistentie van een in de komende maanden af te bouwen vaartuig voor ondiep water, uitgerust met een kabelhaspel met een gewicht van 7000 ton. Oplevering van het kabelsysteem is gepland in het derde kwartaal van 2018.

De COBRAcable (COpenhagen BRussels Amsterdam) kabelverbinding die TenneT laat leggen tussen Nederland en Denemarken illustreert de visie van de netwerkbeheerder op het veilig stellen van de energievoorziening in ons land. Vooral de exploitanten van datacenters hebben baat bij de daadkracht van TenneT. Duurzame energieopwekking en de continuïteit van de stroomvoorziening gaan hand in hand. Vooral moderne datacenters willen een energie-neutrale ‘footprint’, het netwerk wordt steeds beter toegerust om qua capaciteit probleemloos op of af te schalen. De aanwezigheid van een sterke kabelproducent binnen de eigen landsgrenzen helpt bij het realiseren van de energiedoelstellingen. Draka is als onderdeel van Prysmian Group internationaal een sterk merk.

Om de capaciteit van het Nederlandse hoogspanningsnetwerk te vergroten is netwerkbeheerder TenneT al in 2005 gestart met het investeren van  vier tot vijf miljard euro in het landelijk dekkende elektriciteitsnet. Tegenwoordig wordt bij de keuze van nieuwe en vervangende hoogspanningslijnen meer en meer gekozen voor de aanleg van ondergrondse leidingen, zeker in het distributiegedeelte van het netwerk, op het niveau van 150 kV. Daarbij zorgt TenneT voor nieuwe kabeltrajecten met koppelingen naar landen in Scandinavië en naar Duitsland en België.

In zee met Denemarken

Denemarken loopt in Europa voorop als het gaat om het opwekken van duurzame energie. Aansluiting op het netwerk van Energinet.DK is dus ook vanuit duurzaamheidsoverwegingen een goede zaak. De recent  aangekondigde COBRAcable (COpenhagen BRussels Amsterdam) verbinding zorgt ervoor dat de elektriciteitsinfrastructuur van Nederland en Denemarken worden gekoppeld, waardoor in het geval van vraag naar capaciteit, die structureel vanuit één van de nationale elektriciteitsgrids is te leveren. De COBRAcable interconnectie heeft ook de zegen van de beleidsmakers in Brussel. De EU ondersteunt het project via het EEPR programma (European Energy Programme for Recovery).

COBRAcable komt tot stand met behulp van High Voltage Direct Current (HVDC) technologie. De keuze voor gelijkstroom impliceert een minimaal verlies van spanning over het traject van 325 kilometer tussen de Groningse Eemshaven en het Deense Endrup, dat loopt via de Duitse sector van de Noordzee. Aan de Nederlandse kant komt een landkabel van 1 km en aan de Deense kant een verbinding van 25 km over land waarmee omvormerstations aan de wal op de zeekabelverbinding zullen worden aangesloten. Omvormers zetten de gelijkstroom van hoog voltage om naar de gangbare wisselspanning van de grids op het vaste land.

Voldoende capaciteit

De bipolaire zeeverbinding is samengesteld uit kabels met een enkelvoudige kern en een geëxtrudeerde isolatielaag. De kabels werken op een spanning van ongeveer 320 kilovolt met een energiewaarde van 700 megawatt (evenveel als het jaarlijkse energiegebruik van de huishoudingen in Rotterdam en Amsterdam gezamenlijk). Het leggen en functioneel opleveren van de kabelverbinding is door de netwerkbeheerders gegund aan de Prysmian Group, de grootste kabelproducent ter wereld (omzet 7 miljard euro), die is ontstaan uit de fusie in 2011 tussen het Nederlandse Draka en het Italiaanse Prysmian (van oorsprong een afsplitsing van bandenproducent Pirelli).

De Prysmian Group voert internationaal een twee-merkenbeleid. Onder de naam Draka ontwikkelt de onderneming kabeloplossingen voor laagspanningsinstallaties, industriële toepassingen, datanetwerken en telecom infrastructuur zoals Fiber-to-the-Home. Onder het merk Prysmian worden kabeloplossingen geboden voor hoogspannings- en energiedistributienetwerken.

De kabels voor de Nederlands Deense interconnectie worden vervaardigd in fabrieken in Arco Felice (vlakbij Napels) en in Pikkala (vlakbij Helsinki). Beide vestigingen zijn gespecialiseerd in het produceren van hoogspanning ‘subsea’ - zogenaamde onderwater - kabels. In Nederland heeft de groep vijf productielocaties. In Delft worden voor de wereldmarkt landkabels ontwikkeld, gemaakt en getest voor toepassingen met middenspanning (rond de 30kV) en hoogspanning (vanaf 50 kV tot 500 kV) plus de bijbehorende koppelstukken (garnituren).

Frans van der Geest is journalist

Dossiers