‘Wij maken het zoals de klant het wil hebben’

serverkast

Te lange kabels zijn de gruwel van iedere datacentermanager. “Wij kunnen kabels exact op maat leveren, precies op de lengte die nodig is”, zo belooft Marc Swolfs, CEO van Intronics, een distributeur gespecialiseerd in onder andere netwerk- en connectiviteitsoplossingen.

In patchkasten en computerruimtes is het voorkomen of in ieder geval zoveel mogelijk beperken van kabeloverlengtes cruciaal. De stukken kabel die niet nodig zijn, moeten immers worden weggewerkt wat tijd en geld kost. En doordat ze ‘in de weg liggen’ hebben ze ook een negatieve invloed op de luchtcirculatie en op de koeling in het datacenter.

“Maar ook in de verbindingen tussen bijvoorbeeld computerruimtes wil je niet al te veel overlengtes hebben”, stelt CEO Marc Swolfs van distributeur Intronics. “Die overlengte moet dan in de ruimte worden ‘opgespoeld’ met demping tot gevolg. Dergelijke kabels hebben bovendien een diameter van een tuinslang; als je daar vijf meter te veel van hebt, heb je een flinke kabelbundel.”

Meerdere productiefaciliteiten voor maatwerk

Intronics biedt een remedie tegen overlengtes door koper- maar vooral ook glasvezelkabels volledig op maat te leveren, precies op de lengte die de klant nodig heeft. “Alles wat de klant vraagt kunnen we leveren”, stelt Swolfs, “en dat vanaf één stuk.”

Voor het op maat leveren van kabels beschikt Intronics over drie productiefaciliteiten. De productiefaciliteit in Nederland is geschikt voor kabels die snel geleverd moeten worden – vaak binnen 24 uur na bestelling. Voor kabels met een iets langere levertijd, maar ook een iets lagere kostprijs, kan voor de vervaardiging worden uitgeweken naar Polen. Daarnaast beschikt de TKH Group, waartoe Intronics behoort, ook nog over productiefaciliteiten in het ‘Verre Oosten’. “De levertijd is dan één tot twee weken, maar daar staat wel de laagste kostprijs tegenover”, aldus Swolfs. “Wekelijks gaan er wel zendingen heen een weer.”

Prefab: kant-en-klaar en getest geleverd

De kabels worden in alle gevallen kant-en-klaar geleverd, met aan beide zijden de connectoren afgemonteerd en aan één zijde een ‘trekoog’ bevestigd zodat een kabel veilig kan worden getrokken zonder de vezels te beschadigen. “Dat verkort de installatietijd aanzienlijk”, aldus Swolfs. Ook wordt standaard een testrapport meegeleverd. “Alle dempingswaarden worden gemeten en eventueel kunnen we ook alle 3D-metingen digitaal aanleveren. Wij garanderen dat een door ons geleverde verbinding voldoet aan de eisen die worden gesteld aan het netwerk.”

De ‘prefab’ levering zorgt volgens Swolfs niet alleen voor een eenvoudige installatie maar levert ook een aanzienlijke kostenbesparing op. “Steeds meer bedrijven zien in dat dit een kostenbesparende manier is om een installatie uit te voeren. Je hebt minder werk op locatie en je hoeft ook niet te investeren in speciale apparatuur en expertise.”

Combinatie van componenten en merken

“Met onze prefab kabels heb je een oplossing die eenvoudig en snel is te installeren en die van tevoren is getest”, zo vat Swolfs de voordelen samen. Maar volgens de CEO zijn er naast het terugdringen van overlengtes, een eenvoudige installatie en een kostenbesparing nog wel meer voordelen te benoemen. Zo kan Intronics meerdere verbindingen in één kabel bundelen.

“Stel, een installateur moet een afstand van tachtig meter overbruggen en heeft zestien vezels nodig om de verbinding tot stand te brengen”, zo geeft Swolfs als voorbeeld. “De installateur kan er dan voor kiezen om zelf zestien individuele kabels neer te leggen, of hij kan ons vragen om één kabel op maat te maken. Ook kunnen we ervoor kiezen om – met het oog op toekomstige groei – alvast extra vezels in de kabel te stoppen; die extra investering is gering.”

“Ook kunnen we verschillende componenten van diverse merken met elkaar combineren”, vervolgt de CEO van Intronics dat zelf eigenaar is van het kabelmerk ACT. Een standaard kabel heeft aan beide uiteinden – aan de zijde van de apparatuur en aan de zijde van het patchpaneel – dezelfde type connector van doorgaans hetzelfde merk. “Maar er kunnen uiteenlopende redenen zijn om aan de ene kant van de verbinding voor een bepaald type connector van merk A te kiezen, en aan de andere kant voor een bepaald type connector van merk B. Bij Intronics wordt het op maat gemaakt en bovendien op tijd geleverd”, zo besluit Swolfs.

Ruime keuze

Intronics levert vrijwel ieder soort kabel op maat. De klant kan daarbij onder andere kiezen uit:

  • multimode glasvezel voor het overbruggen van korte afstanden met een hoge bandbreedte, of singlemode glasvezel voor het overbruggen van lange afstanden met een bijna onbeperkte bandbreedte;
  • verschillende typen connectoren waaronder LC en MTP/MPO;
  • verschillende typen kabels waaronder simplex- en duplex-kabels (worden gebruikt als patchkabels), compacte Tight Buffered-kabels en breakout-kabels (geschikt voor indoor gebruik), loose tube-kabels (door het gebruik van een waterafstotende gel en een knaagdierbestendig omhulsel zijn de kabels geschikt voor outdoor gebruik en ruwe omgevingen) en MPO/MTP-kabels met 12 of 24 vezels (met één enkele connector die in één keer alle vezels verbindt).

Naast kabels op maat levert Intronics onder andere server- en netwerkkasten, netwerkbekabeling (glasvezel, koper en CATx), powerbekabeling, transceivers en (KVM-) switches voor datacenters.

Ferry Waterkamp is journalist

Dossiers
Meer over
Lees ook
Base 16-technologie in datacenters: Wat zijn de voordelen?

Base 16-technologie in datacenters: Wat zijn de voordelen?

Hyperscale- en edge-datacenters installeren of upgraden verbindingen naar 400G en 800G (2x400G), voor de overstap naar een server- en spine-leaf-architectuur. Daarbij zijn er verschillende MMF- en SMF-transceiveropties om uit te kiezen en kijkt men tevens naar multimode parallelle optica voor netwerkconnectiviteit op korte afstand.

ODF ondersteunt hoge dichtheid glasvezelinstallaties

ODF ondersteunt hoge dichtheid glasvezelinstallaties

De groei en toenemende complexiteit van IT-systemen en cloudservices, ongeacht het bedrijf en de markt waarin u werkt, blijft de behoefte aan netwerkinfrastructuur stuwen. Oplossingen voor die infrastructuur, zoals optische distributieframes (ODF's), moeten meegroeien en evolueren met de organisatie, en tegemoetkomen aan steeds compactere en daard1

Herziene NEN 8012: meer duidelijkheid over brandveiligheid van kabels

Herziene NEN 8012: meer duidelijkheid over brandveiligheid van kabels

Op 7 juli 2023 is de vernieuwde NEN 8012 over de keuze van leidingtypes gepubliceerd. Deze revisie zorgt voor een afstemming met het aangepaste Bouwbesluit uit 2020, en presenteert een vereenvoudigde norm die de toepassing ervan gemakkelijker maakt.