Strukton Worksphere lanceert Pulse voor datacenterbeheer

Datacenter-SWS

De eisen die gesteld worden aan datacenters worden steeds hoger: groter, krachtiger, modulair, toekomstvast, maar ook betrouwbaar, energiezuinig met liefst een CO2-neutrale uitstoot. De installaties die dit mogelijk maken, worden hierdoor steeds complexer. Zij produceren bovendien ieder jaar weer meer data waarmee het optimaal functioneren en de gevraagde prestaties kan worden gemonitord. Dat levert nu al zoveel data op dat hierop ‘handmatig’ niet meer is bij te sturen. Daarbij komt dat komende jaren minimaal een vervijfvoudiging van de hoeveelheid data wordt voorspeld. Daarom nemen geprogrammeerde algoritmes de analyserende rol over en wordt alleen informatie getoond waarop actie moet worden ondernomen.

Begin september was het zover. Volgens Vodafone bellen inmiddels meer apparaten en voorwerpen met elkaar dan mensen. Dit gebeurt via zogenaamde machine-to-machine-simkaarten waarmee onder andere de energie- en nutsbedrijven hun slimme meters op afstand kunnen uitlezen. "De datastroom levert veel informatie op en er valt op allerlei terreinen nog veel te winnen. Kennis is macht en delen is kracht", zegt marketingmanager Martijn van Lieshout hier over in een artikel op nos.nl.

Computers beslissen

Deze uitspraak wordt bevestigd door bijvoorbeeld onderzoeksbureau Gartner, dat stelt dat de digitale ontwikkeling een totale ommekeer teweeg gaat brengen in de samenwerking tussen mens en machine. Machines gaan volgens Gartner een meer actieve rol spelen bij menselijke inspanningen, omdat machines steeds meer kunnen en de mens kunnen aanvullen of zelfs vervangen. Computers gaan ondersteunen bij het nemen van beslissingen en ook steeds vaker zelfstandig beslissingen nemen, zowel technisch als financieel. Dat doen ze veel consequenter dan een mens, al gebeurt dit wel op vooraf door mensen gestelde criteria. Een voorbeeld hiervan is de stormvloedkering in Zeeland (de Maeslantkering) waarbij Rijkswaterstaat er voor heeft gekozen dat niet de mens maar de computer bepaalt wanneer deze sluit. Dit voorkomt discussie, economische schade en legt de verantwoordelijkheid eenduidig vast.

Bij datacenters heeft de digitale ondersteuning natuurlijk maar één doel: het beheer gemakkelijk, sneller, efficiënter en dus beter te maken. Maar de beheerder moet zich wel geholpen en niet buitengesloten voelen. Dat stelt nieuwe eisen aan de klantbeleving, volledige transparantie en continue bevestiging van het in controle zijn, zowel technisch als financieel.

Investeren in de toekomst

Voor Strukton Worksphere is deze digitale ontwikkeling aanleiding om flink te investeren in een integraal platform, de toekomst van beheer en onderhoud. Een platform dat alle data van gebouwgebonden installaties kan verwerken tot stuurinformatie. En dat kan alarmeren wanneer prestaties afwijken. Of kan ingrijpen wanneer beschikbaarheid in het geding is of gevolgschade dreigt.

De ontwikkeling van het Strukton Pulse-platform startte ongeveer 5 jaar geleden als reactie op een specifieke klantvraag vanuit een datacenter. Als eerste is een uniforme codering ontwikkeld zodat alle data uit de gebouwbeheersystemen kan worden ingelezen. Daarbij maakt het niet uit welk fabricaat in de verschillende datacenters is toegepast. Elk gebouwbeheersysteem is te koppelen en de data van alle datacenters van een klant wordt daarna uniform in één omgeving weergegeven. Dagelijks wordt alle data gelogd in een beveiligde omgeving, zodat over meerdere periodes kan worden teruggekeken. Eenmaal aangesloten kunnen ook op afstand storingsanalyse en –oplossingen worden uitgevoerd. Voorheen werd deze manier van werken binnen Strukton Worksphere ‘technisch beheer’ genoemd. Dat is echter een verkeerde term, omdat de technisch specialist juist dichterbij het hart van de installatie kan komen dan voorheen.

Vinger aan de pols

Data samenbrengen in één veilige omgeving is vandaag - maar zeker ook in de toekomst - niet voldoende om volledig inzicht en controle te hebben over de installaties van één of meerdere datacenters. Om zeker te stellen dat installaties optimaal functioneren en dat ook blijven doen, moet alle aangeboden data continu worden gemonitord. En omdat dit steeds meer data betreft wordt dit uitgevoerd door het systeem.

Door het programmeren van honderden algoritmen wordt de analyse van data mogelijk. Eigenlijk is met elk algoritme een specifieke analyse van een ervaren technisch specialist vastgelegd en komt deze analyse dan 24/7 beschikbaar, consequent en bovendien zeer snel. De uitkomst van de analyse wordt zo weergegeven dat een beheerder in één oogopslag ziet wat de status is.

Ook als niemand is ingelogd wordt door middel van een push-bericht een alarmmelding verstuurd. Op deze manier kan een storing worden voorkomen voordat deze optreedt of voordat dit leidt tot uitval van functie of beschikbaarheid. Het systeem houdt op deze manier continu de vinger aan de pols, terwijl de beheerder zich kan richten op andere zaken.

Hogere beschikbaarheid

De digitale ondersteuning staat volledig in dienst van het verhogen van de beschikbaarheid met de laagst mogelijk kosten gedurende de gehele levenscyclus van het datacenter. Door de verkregen inzichten kan het (meerjaren)onderhoud worden geoptimaliseerd. Gebaseerd op trendanalyses is het mogelijk beheerst risico te nemen om kosten te beperken of juist extra te investeren om beschikbaarheid zeker te stellen.

Functieherstel kan gerichter, sneller plaatsvinden, vaak zelfs voordat het ten koste gaat van de beschikbaarheid. Alle verstoringen worden gelogd en zijn te allen tijde inzichtelijk.

Een van de grootste kostenposten van datacenters is het energieverbruik, vaak uitgedrukt in Power Usage Effectiveness (PUE). Waarbij temperatuur en luchtvochtigheid van groot belang zijn voor de betrouwbaarheid van het datacenter. Inzicht in het gedrag van de klimaatinstallaties en deze optimaal instellen levert substantiële besparingen op. Een lager verbruik heeft direct gevolgen voor de CO2-uitstoot. In een maatschappij waar het reduceren van CO2-uitstoot steeds belangrijker wordt of soms zelfs als harde eis aan leveranciers wordt gesteld is dit niet langer een mooie bijvangst.

Energiesprong

Een integraal platform zoals Strukton PULSE stelt gespecialiseerde energieconsultants in staat om eenmalige een ‘energiesprong’ te maken, maar ook deze gedurende de gehele levenscyclus vast te houden. Het resultaat is aantoonbaar en reproduceerbaar voor een BREAAM-certificering of een EPA-U energielabel.

De beheerder blijft verder volledig in controle en wordt steeds beter geholpen in het bereiken van zijn bedrijfsdoelstellingen. Op de achtergrond doen de algoritmen betrouwbaar hun werk en waarschuwt het systeem alleen als het echt nodig is, zodat je zeker weet dat het datacenter optimaal functioneert.

Patrick van Geffen is programmamanager bij Strukton Worksphere

Dossiers