Datacontainer is dankzij zonnepanelen en windmolen zelfvoorzienend

De Radboud Universiteit heeft een datacontainer gebouwd die geheel zelfvoorzienend is. Het gaat om de Hipersense, een systeem dat bestaat uit een datacontainer, 133 zonnepanelen en een acht meter hoge windmolen.

Hipersense is bedoeld voor het verwerken van big data. Het systeem is gericht op locaties waar infrastructuur ontbreekt of tekortschiet. Denk hierbij aan de Atacama Desert in Chili, waar sterrenkundigen van de Radboud Universiteit een telescoop willen bouwen. Een ander voorbeeld is en noodhospitaal. Het systeem is ontwikkeld door de Radboud Universiteit in samenwerking met Pasman Motoren & Aggregaten, Mecon, Incaa, Neroa en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Netwerk van kleinere telescopen

“Hipersense is onder andere ontstaan vanuit BlackGEM”, vertelt Marc Klein Wolt, sterrenkundige aan de Radboud Universiteit. “Bij dat project zetten we voor onze metingen niet één grote telescoop op één locatie neer, zoals gebruikelijk is, maar een netwerk van meerdere kleinere telescopen op diverse locaties. Daarmee kunnen we efficiënter en preciezer meten, maar de opgave voor energievoorziening en dataverwerking wordt groter. Daarnaast staan er nieuwe projecten op de planning op bergtoppen zonder enige infrastructuur. Juist omdat astronomie vaak op afgelegen plekken plaatsvindt, wilden we een eigen powerunit gebruiken. De Radboud Universiteit bedacht Hipersense als oplossing.”

De Hipersense wordt op dit moment getest op het Industriepark Kleefse Waard (IPKW). Hier wordt de haalbaarheid van het systeem aangetoond en een prototype doorontwikkeld. De energie die door het systeem wordt ontwikkeld wordt, nadat deze in de Hipersense container is verwerkt, ingezet voor het opladen van elektrische (deel)auto’s op het IPKW. Naar verwachting staat de proefopstelling tot eind 2016 op het IPKW, waarna deze wordt verplaatst naar de telescopen in Chili.

Dossiers