‘Gemeenten moeten regelgeving rond duurzaamheid van datacenters beter afstemmen’

Ben Timmer

De datacentermarkt in Nederland blijft fors groeien. Onderzoek van Dutch Datacenters wijst uit dat 50% van de datacenters in Nederland verwacht de komende vijf jaar nieuwe faciliteiten te gaan bouwen. Ben Timmer, country operations manager datacenter services bij Colt, roept gemeenten daarom op hun lokale regelgeving rond de duurzaamheid van datacenters beter af te stemmen.

Timmer doet zijn uitspraak in een opiniestuk op Binnenlands Bestuur. Om de benodigde vergunningen voor de bouw van een nieuwe faciliteit te krijgen moet een datacenterleverancier voldoen aan een toenemend aantal criteria die door lokale gemeenten worden opgesteld. Duurzaamheid speelt hierbij een belangrijke rol. Gemeenten moeten de criteria die hiervoor gehanteerd worden volgens Timmer heel helder voor ogen hebben.

Vrije koeling verplicht stellen biedt geen garantie

Steeds meer gemeenten laten de definitiegevoelige Power Usage Effectiveness (PUE) varen, en kiezen ervoor het gebruik van vrije koeling verplicht te stellen. Dit moet de energie-efficiëntie van datacenters in hun gemeente vergroten. Timmer waarschuwt echter dat het gebruik van vrije koeling op zich geen garantie is voor een energie-efficiënt datacenter. Hij is dan ook bang dat veel gemeenten de baby met het badwater weggooien. Timmer stelt dat de noodzaak Europese verdragen, landelijke afspraken en lokale regelgeving beter op elkaar af te stemmen steeds groter wordt.

Het volledige opiniestuk van Ben Timmer is te vinden bij Binnenlands Bestuur.

Meer over
Lees ook
Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google heeft aangekondigd dat het zijn eerste op maat gemaakte ARM-gebaseerde processor voor datacenters, Axion, heeft ontwikkeld. Deze nieuwe processor is gebaseerd op Neoverse V2 processor-cores

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit heeft zijn intelligente PDU (iPDU) geïntegreerd met het Cisco Nexus Dashboard. Deze integratie geeft datacentermanagers een beter inzicht in het energieverbruik, de CO2-voetafdruk en de totale kosten (TCO)