Blog Fons Pennartz: ‘Het moment om naar energiezuinige systemen toe te groeien’

fonsPennartz

Als een van de compressoren voor de koeling van een datacenter na een aantal jaren aan vervanging toe is, kan hetzelfde apparaat teruggeplaatst worden. Maar het kan ook een goed moment zijn om stappen te zetten richting andere systemen die energetisch voordeliger zijn. Dat laatste heeft mijn voorkeur.

Nieuwe datacenters worden met luchtkoeling uitgevoerd, maar in bestaande datacenters zijn dergelijke systemen lastig in te bouwen. Ze worden uitgerust met grote gangen om lucht te verplaatsen, waarvoor in de meeste gebouwen de ruimte ontbreekt. Om toch meer met buitenluchtkoeling te doen, kunt u kiezen voor een tussenoplossing waarbij oude en nieuwe installaties naast elkaar werken. Bijvoorbeeld met een combinatie van warmtewisselaars en adiabatische koeling, warmte en koudeopslag in de bodem en het onttrekken van warmte met drinkwatersystemen.

Kiest u daarvoor, dan moet ook het besturingssystemen veranderd worden. Met verschillende systemen wordt alles complexer. Voor het optimaal functioneren moeten regelingen voor elk seizoen zijn ingebouwd, want elk seizoen heeft een optimaal koelsysteem. Op deze manier kun je met een combinatie van oudere met nieuwe systemen energie besparen. Het beste is om de toekomstige koeling al voor ogen te hebben. Daar kun je stap voor stap naartoe werken. Je brengt daarvoor op allerlei gebieden de knelpunten om meer energie te besparen in kaart. Een daarvan is dat je hogere temperaturen toelaat. De gebruikelijke luchttemperatuur van 21oC zal in de toekomst naar 24 tot 28oC stijgen.

Op het congres ‘Slim koelen in datacenters en ICT-ruimten’ is Fons Pennartz een van de sprekers. KWA adviseert bedrijven op het gebied van onder meer techniek, milieu, veiligheid, energiebesparing en wet- en regelgeving. Pennartz is specialist in koudetechniek en warmtepompen en teamleider van de groep energie en procestechniek. Als adviseur is hij ook betrokken bij de ICT Nederland-gebruikersgroep ‘Koeling van datacenters’ die met medewerking van RVO is opgericht. Daarover houdt Pennartz zijn presentatie.