Ruim 4 op de 10 beheerders maakt geen gebruik van DCIM

Lang niet alle datacenterbeheerders gebruiken een Data Centre Infrastructure Management (DCIM) oplossing voor het beheer van hun datacenterinfrastructuur. 43% van de beheerders vertrouwt nog steeds op handmatige methodes voor capaciteitsplanning. 55% kiest wel voor DCIM.

Dit blijkt uit onderzoek van Intel onder 200 Amerikaanse en Britse datacenterbeheerders. Het gaat hierbij overigens niet alleen om beheerders van kleinschalige datacenters. Ook veel beheerders van grotere datacenters met meer dan 1.500 servers kiezen ervoor infrastructuur handmatig te beheren. De populairste tool hiervoor is Microsoft Excel.

Kosten en kennis

De belangrijkste reden om niet voor DCIM te kiezen zijn de kosten. 46% geeft aan dat de kosten van een DCIM-oplossing de implementatie hiervan in de weg staan. 35% is bang over onvoldoende kennis te beschikken om een geautomatiseerde tool te implementeren.

56% van de handmatige planners geeft aan maandelijks meer dan 40% van hun tijd te investeren in capaciteitsplanning. Intel stelt dat dit zorgt voor een vicieuze cirkel. Beheerders investeren dusdanig veel tijd in het handmatig beheren van hun IT-omgeving dat zij geen tijd overhouden om zich in een DCIM-tool te verdiepen, wat de implementatie hiervan in de weg staat.

Optimaliseren van koeling

In het onderzoek komt ook naar voren dat voor het optimaliseren van de koeling DCIM een veelgebruikte tool is. 63% geeft aan hiervoor een DCIM-oplossing in te zetten. Daarnaast zijn ook racksensoren, spreadsheets en hotspot audits populaire tools. Beheerders die geen DCIM inzetten blijken minder snel geneigd te zijn hotspot audits en CFD simulaties in te zetten. Eén op de vijf datacenters is dan ook volledig afhankelijk van thermische sensoren op rackniveau en spreadsheets voor het optimaliseren van de koeling.

Dossiers
Lees ook
Loek Wilden van Schneider Electric legt uit waarom DCIM onmisbaar is:  voor de CIO en anderen

Loek Wilden van Schneider Electric legt uit waarom DCIM onmisbaar is: voor de CIO en anderen

Schneider Electric heeft het afgelopen jaar de online DCIM Monitoring Value Calculator For Distributed IT beschikbaar gesteld. Wat die tool precies kan en waarom DCIM steeds belangrijker wordt legt datacenter lifecycle consultant Loek Wilden uit.

Hoe moderne DCIM bijdraagt aan het succes van de CIO

Hoe moderne DCIM bijdraagt aan het succes van de CIO

CIO's spelen steeds vaker een leidende rol bij het stimuleren van bedrijfsinnovatie, het afstemmen van IT-projecten op bedrijfsdoelstellingen, het digitaliseren van bedrijfsactiviteiten en het leiden van programma’s voor organisatieverandering. Hierdoor is hun baan belangrijker en complexer geworden.

Betere infrastructuurdocumentatie maken

Betere infrastructuurdocumentatie maken

In de wereld van IT-systemen en infrastructuurdocumentatie worden vaak termen als 'single pane of glass', 'single source of truth', 'golden source' en 'zero touch documentation' gebruikt., schrijft David Cuthbertson in een artikel op LinkedIn. Cuthbertson is een specialist op het gebied van het documenteren en visualiseren van onder andere IT- en1