Vijf technologieën die datacenterbeheerders in de gaten zouden moeten houden

data

De sector is volop in bewegen, met allerlei technologieën die in toenemende mate aan populariteit winnen. Maar welke technologieën zijn interessant voor de datacenterbeheerder om te volgen? The Whir zet een vijftal interessante technologieën op een rijtje.

Cloud

De cloud is uiteraard niet nieuw. De cloudsector is echter volop in beweging. Zo voorspelt Cisco dat het wereldwijde datacenter IP-verkeer in de komende vijf jaar bijna verdrievoudigd. Ook het aantal Software-as-a-Service (SaaS) workloads stijgt snel. In 2018 bestaat naar verwachting 59% van alle workloads uit Software-as-a-Service (SaaS) workloads, ten opzichte van 41% in 2013. Bedrijven gaan dan ook in toenemende mate migreren naar de cloud en meer clouddiensten inzetten. De cloud is dan ook zeker een technologie die datacenterbeheerders de komende jaren goed in de gaten zouden moeten houden.

Virtualisatie

Er zijn nog maar weinig organisaties die virtualisatie niet op één of andere manier hebben omarmd. Nieuwe manieren om workloads te visualiseren hebben veel invloed op de wijze waarop content wordt afgeleverd. Containerisatie en de manier waarop ontwikkelaars content delivery processen gaan optimaliseren zijn trends die interessant zijn voor datacenterbeheerders om te volgen. Daarnaast gaan software-defined technologieën de logische laag de komende jaren nog verder abstraheren van fysieke infrastructuur. Nieuwe virtualisatietechnologieën en de impact die zij hebben om uw gebruikers en uw organisatie zijn dan ook belangrijke ontwikkelingen.

Content delivery technologieën

De hoeveelheid digitale content neemt in een hoog tempo toe. Steeds meer apparaten zijn verbonden met het internet, die allen data creëren. Cisco voorspelt bijvoorbeeld dat Internet of Everything apparaten in 2018 per jaar 403 zettabyte (33,6 zettabyte per maand) aan data produceren. Ook voorspelt het bedrijf dat in 2018 de hoeveelheid data die door IoE apparaten wordt gecreëerd 277 keer hoger is dan de hoeveelheid data die datacenters binnenkrijgen van apparaten van eindgebruiker en 47 keer hoger dan het totale dataverkeer van datacenters. Nieuwe oplossingen rond WANOP, contentoptimalisatie, technologieën om gebruikersefficiëntie te vergroten en contentbeheer gaan dan ook veel impact hebben om toekomstige content delivery modellen.

Next-generation beveiliging

Ook op het gebied van security gebeurd ontzettend veel. De tijd van traditionele beveiligingsoplossingen ligt inmiddels achter ons. Door de grote hoeveelheid digitale content die vandaag de dag wordt gebruikt is een nieuwe economie van industriële schaal ontstaan: cybercrime. Organisaties zetten daarom in toenemende mate in op platformen die context-gebaseerde beveiligingsinzichten bieden, wat het mogelijk maakt beveiliging op basis van praktijkscenario’s te bouwen. Dit is hard nodig, aangezien de kosten van cybercrime in een hoog tempo stijgen. Zo voorspelt Juniper Research dat de totale kosten van datalekken wereldwijd in 2019 2,1 biljoen dollar kost. Dit is maar liefst vier keer meer dan in 2015. De bescherming van bedrijfs- en gebruikersdata is dan ook van cruciaal belang.

Mobiliteit

Mobiliteit wordt steeds populairder binnen bedrijven. Cisco meldt dat het mobiele dataverkeer wereldwijd in 2014 met 69% is gegroeid. Het wereldwijde dataverkeer bedroeg eind 2014 2,5 exabytes per maand, ten opzichte van 1,5 exabytes per maand eind 2013. Dit heeft ook impact op bedrijven. Gebruikers nemen als onderdeel van de Bring Your Own Device (BYOD) trend steeds vaker eigen mobiele apparatuur mee naar de werkvloer en willen dat workloads op deze endpoints worden afgeleverd. Het is voor datacenterbeheerders dan ook van groot belang te begrijpen op welke wijze deze apparaten interactie hebben met en impact hebben op een omgeving, zodat de infrastructuur hier op kan worden afgestemd.

Lees ook
Euralarm start nieuwe taskforce voor branddetectie via video

Euralarm start nieuwe taskforce voor branddetectie via video

Euralarm heeft de oprichting aangekondigd van een nieuwe Task Force, genaamd Video Brand-detectie of Video Fire Detection (VFD). Deze stap markeert voor de organisatie een belangrijke verschuiving in de benadering van brandveiligheid, door de integratie van videotechnologieën in de strijd tegen brandgevaar in onder andere datacenters. De zog1

Nieuw onafhankelijk beveiligingskeurmerk voor panden met hoog risico als datacenters

Nieuw onafhankelijk beveiligingskeurmerk voor panden met hoog risico als datacenters

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft een nieuw keurmerk, BORG-A, ontwikkeld, gericht op de beveiliging van panden met een hoog risico. Ook datacenters vallen volgens het CCV in deze categorie. Dit certificatieschema is het resultaat van uitgebreide pilots en praktijkproeven bij beveiligingsbedrijven en is nu klaar voo1

Update nieuwbouw Microsoft Azure cloud datacenters in België

Update nieuwbouw Microsoft Azure cloud datacenters in België

Het is al langere tijd bekend dat Microsoft met eigen fysieke datacenters in België aanwezig wil zijn. Uit een recent artikel in de Belgische pers wordt duidelijk voor welke oplossing is gekozen. Daarmee is ook een antwoord gegeven op de vraag waar het datacenter komt dat de gecommuniceerde capaciteit van 60Mw gaat leveren.