‘Binnen vier weken geld besparen’

Data Center Infrastructure Management wordt steeds vaker ingezet als middel om te besparen op energiekosten, de CO2-uitstoot te verminderen en de betrouwbaarheid van de IT-componenten te verhogen. “Maar DCIM vergt vaak een flinke investering en na een jaar implementeren met twintig engineers zie je nog steeds geen resultaat”, stelt Sander Kaempfer van Panduit. Met SmartZone belooft Panduit een oplossing te bieden die wel snel geld oplevert.

Met de SmartZone Solutions biedt Panduit oplossingen voor onder andere asset-, connectivity-, power- en coolingmanagement. Deze laatste component is in mei 2014 aan het portfolio toegevoegd door de overname van SynapSense. “SynapSense is al jaren heel succesvol in het reduceren van de energieconsumptie in de grote datacenters van bijvoorbeeld enkele grote marktleiders uit de serviceprovidermarkt”, vertelt Sander Kaempfer, bij Panduit EMEA Business Development Manager, Integrated Data Center. “Al ruim driehonderd klanten hebben geïnvesteerd in deze technologie die zich inmiddels ruimschoots heeft bewezen.”

“Panduit helpt bedrijven bij het reduceren van het energieverbruik”, vervolgt Kaempfer. “Met de SmartZone Cooling Optimization-oplossing bevorderen we de visibiliteit en de betrouwbaarheid van de IT-systemen en optimaliseren we de koeling.” Dat laatste is zeker geen overbodige luxe, zo begrijpen we. “Koelsystemen zijn verantwoordelijk voor ongeveer dertig tot veertig procent van het totale energieverbruik in het datacenter. Daar is dus nog genoeg laaghangend fruit.”

Instrumenteren van het datacenter

Het oogsten van dat fruit begint in de visie van Panduit met een ‘Assessment Service’. Tijdens deze fase wordt het datacenter als het ware uitgelezen door onder andere de supply en return air-temperaturen van de CRAC- en CRAH-units te meten. “Deze gegevens stoppen we in een ROI-calculator en dan komt daar een behoorlijk nauwkeurige ROI-berekening uit met de mogelijke besparingen”, legt Kaempfer uit. “We schatten de besparingen altijd bewust lager in dan ze uiteindelijk zijn.” Volgens de Business Development Manager zijn in het verleden energiebesparingen tot ongeveer vijftig procent behaald op het koelingssysteem.

Als het besluit is genomen om aan de slag te gaan met de SmartZone Cooling Optimization-oplossing, dan is de volgende stap wat Kaempfer noemt het ‘instrumenteren van het datacenter’. Racks worden aan zowel de voor- als achterzijde uitgerust met sensoren die de temperatuur en luchtvochtigheid meten. Daarbij is het niet noodzakelijk om alle racks te instrumenteren aangezien de sensoren een kast naar links en een kast naar rechts kunnen ‘kijken’. Ook de CRAC- en CRAH-units worden voorzien van sensoren. Doorgaans worden er twee druksensoren per kastenrij geplaatst, aan de linker- en rechterkant van de rij. De druksensoren meten het verschil tussen de druk onder de verhoogde vloer en erboven.

Een wireless gateway verzamelt alle data van de draadloze nodes, die standaard zijn voorzien van een batterij met een gemiddelde levensduur van zes tot zeven jaar. De wireless gateway is zelf op het IP-netwerk aangesloten. Voor N+1-redundantie worden er standaard twee wireless gateways voorzien. “Het gehele systeem gedraagt zich als een ‘wireless meshed network’ dat wordt gekenmerkt door een zeer hoge mate van beveiliging”, aldus Kaempfer. “Daardoor hebben zelfs financiële instellingen het systeem volledig geaccepteerd. Dit wireless meshed network-systeem is gepatenteerde technologie, en installeert zich binnen vijftien minuten volledig automatisch. Het systeem is non-invasive en snel en gemakkelijk te installeren in elk datacenter.”

Datacenter optimaliseren

De volgende stap is het daadwerkelijk optimaliseren van het datacenter op basis van de gegevens die door het SmartZone Cooling Optimization-systeem zijn verzameld. Dat kan bijvoorbeeld door de temperatuur van de aangeboden lucht te verhogen of door de luchtstromen door het datacenter te optimaliseren. Voor het optimaliseren kan het noodzakelijk zijn om bijvoorbeeld geperforeerde tegels te vervangen door dichte varianten, of de borstels bij de kabeldoorvoeren te vervangen door ‘Cool Boots’ die veel minder lucht doorlaten.

  • Sander Kaempfer
  • “Onze grote kracht is dat wij zelf alle oplossingen - van cabinets en diverse containments tot aan in-cabinet airflowducts, rack power distribution-strips, cable routing-systemen en conventionele en pre-fabricated copper- en fiber- cablingsystemen - in huis hebben”, stelt Kaempfer. “Daar komt bij dat we al jaren samenwerken met Technology Partners als Cisco om de airflow in cabinets te optimaliseren. Door airflow van ‘side-to-side breathing switches’ in de kasten te managen, zorgen we ervoor dat er geen bypass air is.”
  • “Door deze partnerships - en doordat we alle oplossingen voor de datacenterinfrastructuur in huis hebben - zijn we in staat om een geïntegreerde datacenterstack te bieden”, vervolgt Kaempfer. “We kunnen zelfs voorgeconfigureerde oplossingen leveren waar bijvoorbeeld de kasten, pdu’s, de panelen voor de glasvezel- en koperverbindingen en zelfs de draadloze temperatuur-, luchtvochtigheid- en druksensoren al ‘af fabriek’ in zitten.” Deze ‘partial pre-configured’ behuizingen zouden volgens Kaempfer ook zeer geschikt zijn voor het onderbrengen van Converged Systems die steeds meer worden verkocht. “Op deze manier bevorderen we de convergentie tussen IT en facilitymanagement.”

Active Control

De volgende stap na het optimaliseren van het datacenter is het nauwgezet blijven monitoren van temperatuur en drukverschillen; ‘Active Control’ in Panduit-terminologie. “Active Control is een automatisch airflow- en temperatuurmanagementsysteem. Het zorgt ervoor dat je energiebesparingen op een veilige manier doet”, legt Kaempfer uit. “Als je IT-load binnen het datacenter verandert, dan moeten bijvoorbeeld de fans van de CRAC- en CRAH-units harder of langzamer gaan draaien. Daarvoor moet je de units wel uitrusten met Variable Frequency Drives (VFD’s), en daar kunnen wij ook in voorzien.” Kaempfer wijst in dit verband onder andere naar een officiële casestudy bij Equinix.

Turn key

“De SmartZone Cooling Optimization-oplossing kunnen we - met een team dat volledig gepokt en gemazeld is - volledig turn key leveren”, verzekert Kaempfer. “Dat doen we samen met partners die klanten in de breedte van het datacenter ondersteunen en in Panduit de partner hebben gevonden om dit soort oplossingen te bouwen, of om een datacenter te bouwen of te retrofitten.”

“Het mooie aan deze oplossing is dat we het hele traject van assessment, instrumentatie en een eerste optimalisatie van het datacenter in vier weken tijd kunnen doen”, besluit Kaempfer. “We bieden een gestructureerd stappenplan waarmee de klant in vier weken tijd waar voor zijn geld ziet en direct geld bespaart en de CO2-uitstoot terugdringt. En dat kan zelfs al door hiervoor slechts één persoon in te zetten. Dat is wel even iets anders dan investeren in een overcompleet en duur DCIM-pakket dat na een jaar implementeren met twintig engineers nog steeds geen resultaat oplevert. In dat opzicht is DCIM ‘overpromised and underdeliverd’.”

Ferry Waterkamp is freelance journalist

 
Meer over
Lees ook
Loek Wilden van Schneider Electric legt uit waarom DCIM onmisbaar is:  voor de CIO en anderen

Loek Wilden van Schneider Electric legt uit waarom DCIM onmisbaar is: voor de CIO en anderen

Schneider Electric heeft het afgelopen jaar de online DCIM Monitoring Value Calculator For Distributed IT beschikbaar gesteld. Wat die tool precies kan en waarom DCIM steeds belangrijker wordt legt datacenter lifecycle consultant Loek Wilden uit.

Hoe moderne DCIM bijdraagt aan het succes van de CIO

Hoe moderne DCIM bijdraagt aan het succes van de CIO

CIO's spelen steeds vaker een leidende rol bij het stimuleren van bedrijfsinnovatie, het afstemmen van IT-projecten op bedrijfsdoelstellingen, het digitaliseren van bedrijfsactiviteiten en het leiden van programma’s voor organisatieverandering. Hierdoor is hun baan belangrijker en complexer geworden.

Nieuwe versie van openDCIM beschikbaar

Nieuwe versie van openDCIM beschikbaar

openDCIM, een belangrijk open source-project op het gebied van datacenter infrastucture management, heeft versie 23.04 uitgebracht. Deze nieuwe versie omvat onder andere is een serie bugfixes voor de gebruikersinterface (UI). Met deze nieuwe versie 23.04 kunnen openDCIM-gebruikers hun datacenterinfrastructuurbeheer naar een hoger niveau tillen, d1