Noorse mijn moet grootste datacenter van Europa gaan huisvesten

Het Noorse Lefdal werkt aan een ondergronds datacenter in een oude mijn, dat het grootste datacenter van Europa moet gaan worden. Volledig uitgebouwd kan de locatie 120.000 vierkante meter aan datacenteroppervlakte bieden, verdeeld over 75 ondergrondse datahallen.

Het datacenter is gevestigd in een oude mijn, die diep een berg inloopt in Måløy, Noorwegen. De 120.000 vierkante meter aan datacenteroppervlakte wordt voornamelijk gecreëerd met behulp van containers die geleverd worden door Rittal. Dit zorgt voor een modulair concept dat eenvoudig en snel kan worden uitgebouwd.

Containers in mijnschachten

In de mijn zijn een groot aantal mijnschachten aanwezig, die verdeeld zijn over zes verschillende etages. Daarnaast zijn grote wegen aanwezig die oorspronkelijk zijn aangelegd voor mijnbouwmachines. Deze schachten worden nu door Lefdal hergebruikt voor het herbergen van datacontainers, waardoor in totaal 75 datahallen ontstaan. Aan weerszijde van de schachten worden containers tot vier hoog opgestapeld.

De containers worden aangevoerd met een vrachtwagen, die dankzij de aanwezige wegen door de mijn kan rijden. Bedrijven kunnen een container zelf volledig gebruiksklaar maken en inclusief alle apparatuur naar Måløy laten verschepen. Hier wordt de container vervolgens op een vrachtwagen geladen, het datacenter ingereden en op de juiste locatie geplaatst. Een container kan volgens Lefdal binnen acht weken worden verscheept en in het datacenter worden geplaatst.

Traditionele datavloeren

Daarnaast wordt het datacenter ook voorzien van drie traditionele datacentervloeren, waar traditionele racks en cabinets worden geïnstalleerd. Het datacenter ligt vlak naast een fjord, wat Lefdal toegang geeft tot zeewater. Het volledige datacenter wordt daarom gekoeld met zeewater, terwijl voor de energievoorziening gebruik wordt gemaakt van hydroelektrische generatoren. De energiebron wordt aangevuld met windenergie, waardoor het datacenter voor 100% draait op duurzame energie.

De opening van het datacenter staat voor augustus 2016 op de planning.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.