Google bouwt kolencentrale om tot datacenter

widows-creek-kolencentrale

Google maakt bekend een kolencentrale om te gaan bouwen tot datacenter. De Widows Creek kolencentrale in Jackson County, Alabama wordt het viertiende datacenter van Google wereldwijd.

“Datacenters hebben veel infrastructuur nodig om 24/7 te draaien, en er zit veel potentieel in het herontwikkelen van grote industriële locaties zoals voormalig kolencentrales. Decennia aan investeren zouden niet verloren moeten gaan doordat een locatie wordt gesloten; we kunnen bestaande energievoorzieningen en andere infrastructuur hergebruiken om zeker te stellen dat onze datacenters betrouwbaar klanten wereldwijd bedienen”, legt Patrick Gammons, Senior Manager Data Center Energy and Location Strategy bij Google, uit in een blogpost.

Duurzame energie

De Widows Creek kolencentrale is voorzien van infrastructuur die Google gaat hergebruiken om duurzame energie naar het datacenter te brengen. Google heeft een deal gesloten met de energiemaatschappij Tennessee Valley Authority, met wie het bedrijf op zoek gaat naar duurzame energieprojecten om de locatie aan te drijven. Uiteindelijk moet de locatie voor 100% afhankelijk zijn van duurzame energie.

Google merkt op dat het nog altijd schoner is geen energie te gebruiken. Energie-efficiënte komt in het datacenter dan ook centraal te staan. Het bedrijf heeft eerder al efficiënte servers en koeloplossingen ontwikkeld. Daarnaast wordt machine learning ingezet om het energieverbruik in zijn datacenters te optimaliseren. Google stelt dankzij deze ontwikkelingen in verhouding met vijf jaar geleden 3,5 keer zowel rekenkracht te kunnen halen uit dezelfde hoeveelheid energie.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.