DC-containers veel belangrijker dan vaak gedacht

iStock_000015541037_Full-ko

Onderzoek van IHS Technology laat een verrassende top 4 zien als het gaat om de belangrijkste leveranciers van datacenters in de vorm van een container. Huawei blijkt met een marktaandeel van 11 procent de belangrijkste aanbieder, gevolgd door - opmerkelijk genoeg - IT-aanbieders als Dell en HP. Maar de invloed van DC-containers gaat verder. Met name de huidige trend richting modulair opgebouwde datacenters kent zijn oorsprong in containers als computerruimte.

Het waren opmerkelijke video’s die Sun Microsystems in 2006 liet zien. Voor het eerst besloot een aanbieder van IT-systemen om zijn apparatuur in een container aan te bieden. Het toen nog zelfstandige Sun - het bedrijf is inmiddels overgenomen door Oracle waar de IT-hardware onder de naam Engineered Systems door het leven gaat - had echter een reputatie hoog te houden als het gaat om kwalitatief hoogwaardige oplossingen. Vandaar dat de containers compleet met technische infrastructuur en IT-systemen op grote simulatoren werden geplaatst, zodat de oplossing onder andere aan tal van schok- en triltesten kon worden onderworpen.

Hoge vlucht

Sinds die tijd hebben ‘containerized datacenters’ een hoge vlucht genomen. Enerzijds zien we meer en meer containers die als tijdelijke of permanente behuizing voor IT-systemen worden toegepast. Daarnaast valt op dat het - zeg maar - ‘denken in containers’ ook heeft geleid door een stevige impuls voor de al langer bestaande trend richting modulair opgebouwde datacenters. Daarbij is een module lang niet altijd identiek aan een container, maar het ontwerpen in goed afgebakende bouwstenen die makkelijk bij te schakelen zijn, is misschien wel de belangrijkste die we momenteel ten aanzien van de datacenter-infrastructuur zien.

Een modulaire structuur biedt - naast technische voordelen als schaalbaarheid en efficiënter beheer - ook duidelijke financiële pluspunten. Doordat de investeringen in de technische infrastructuur van de faciliteit kunnen worden uitgesmeerd over een veel langere periode, behoeft in eerste instantie enkel en alleen geïnvesteerd te worden in een basisinfrastructuur. Pas als er daadwerkelijke vraag vanuit de IT-afdeling of externe klanten is, wordt de infrastructuur verder opgebouwd. Dat gebeurt dan steeds in stapjes die passen bij de aanwezige vraag. Kapitaaluitgaven kunnen dus in belangrijke mate worden uitgesteld totdat er sprake is van reële inkomsten of een concrete vraag naar IT-capaciteit.

Figuur 1. Een snel groeiend percentage van de totale IT-workload zal de komende jaren in DC-containers worden gehuisvest (bron: IHS Technology)

Opmerkelijk genoeg zijn het vooral IT-aanbieders die stevig op deze trend hebben ingezet. Dat blijkt ook uit cijfers die onderzoeksbureau IHS Technology onlangs vrij gaf. Het gebruik van DC-containers groeit duidelijk, ook als we kijken naar de verhouding tussen IT-loads die in een traditioneel datacenter ‘draaien’ en workloads die geplaatst zijn in een container-omgeving (zie figuur 1). In figuur 2 is te zien dat het met name IT-aanbieders zijn die deze trend hebben opgepakt. Huawei is wereldwijd de belangrijkste aanbieder, met een marktaandeel van 11 procent. HP en Dell zijn eveneens belangrijke aanbieders.

Figuur 2. De wereldwijd vier belangrijkste aanbieders van datacenters-in-een-container (bron: IHS Technology)

Belangrijke keuze

Bij Huawei verklaart men de vraag naar dit soort oplossingen uit de belangrijke keuze die de CIO of IT-manager moet maken op het moment dat de capaciteit in een datacenter zijn grens bereikt. Wat is dan de beste oplossing: gaan we het bestaande datacenter op een traditionele manier uitbreiden, kiezen we voor co-locatie of hosting, of breiden we de capaciteit uit met een kant-en-klare en direct te plaatsen oplossing? Dat is een vraagstuk met zowel strategische, financiële als technische aspecten.

Waar investeren in een traditionele uitbreiding directe investeringen met zich meebrengt, kunnen een of meer containers ook worden gehuurd of via een leaseconstructie worden afgenomen. In figuur 3 is (in dollars) een voorbeeld gegeven waarin de jaarlijkse investeringen worden vergeleken van een hosting-oplossing versus een container. Dergelijke rekensommen geven een interessant beeld van de factoren die bij een dergelijke afweging meegenomen dienen te worden.

Figuur 3. Kostenvergelijking van hosting en een DC-container (bron: Huawei)

Vergelijking

Daarnaast kunnen we natuurlijk ook in meer algemene zin een vergelijking geven van een traditionele uitbreiding, een hosting- of colo-aanpak en een container. In figuur 4 zijn deze argumenten weergegeven. Wat direct opvalt is de tijd die nodig is om een faciliteit opgeleverd te krijgen. De planning - wanneer dient de nieuwe IT-capaciteit beschikbaar te zijn? - speelt dus een belangrijke rol bij deze keuze. Dat geldt uiteraard ook voor de verdeling tussen directe investeringen (CAPEX) en operationele kosten (OPEX), zo blijkt uit dit overzicht van Huawei.

Figuur 4. Een vergelijking van traditionele uitbreiding, hosting en containers (bron: Huawei)

Waar we in Nederland over het algemeen gewend zijn aan relatief kleine toepassingen van containers, levert Huawei een veel bredere reeks oplossingen. Naast serverruimtes die in één container passen (bijvoorbeeld de IDS1000-A) zijn ook wat uitgebreidere configuraties beschikbaar. Denk aan de IDS1000-C, wat in feite een cluster van vier containers vormt met ieder een eigen functie: voor IT, voor koeling, voor stroomvoorziening en eentje voor de netwerkverbindingen.

Reële optie

Datacenters in een container-format bieden daarmee interessante mogelijkheden voor IT-afdelingen. Zij hebben lang niet altijd de mogelijkheid om tijd en energie te investeren in het op een traditionele wijze uitbreiden van hun capaciteit. In andere gevallen is uitbesteden aan een commercieel datacenter echter ook geen optie. Waar containers in het verleden vrij beperkt waren in hun configuratie-opties of de mogelijkheden om te schalen naar een forsere IT-capaciteit, zien we nu dat er eigenlijk geen technische hobbels meer zijn voor een organisatie die wellicht zelfs zijn volledige IT-capaciteit op deze manier zou willen opzetten.

Datacenter-containers zijn daarmee een zeer relevante optie geworden voor iedere IT-afdeling die krap in zijn jasje zit en op zoek is naar een snelle en betaalbare manier om extra capaciteit bij te schakelen.

Hans Vandam is journalist