Aanvullende diensten cruciaal voor een datacenter

Co-locatie is een commodity geworden, daarom zullen datacenters zich moeten onderscheiden door aanvullende diensten aan te bieden die aansluiten bij de wensen van specifieke marktsegmenten. Te denken valt aan het leveren van IaaS of PaaS, IT-security oplossingen (Firewall/Anti-DDoS) het leveren van advies en service of branche-specifieke certificeringen als NEN7510 en ISAE 3402.

Dit was één van de stellingen aan de hand waarvan de aanwezige datacenter-specialisten onder leiding van Eric Vredeveldt van Previder in het Miele Inspirience Center met elkaar in discussie gingen. Een discussie die goed op gang kwam nadat er gezamenlijk was gewerkt aan een inspirerende lunch die vele culinaire hoogstandjes opleverde.

Voor de lunch hadden Eric Vredeveldt en Stijn Grove van de Dutch Datacenter Association (DDA) al flink veel voeding gegeven aan de discussie, met een overview van de huidige stand van zaken in datacenterland.

De aanwezige datacenterspecialisten werden verwelkomd door Eric Vredeveldt van Previder waarna Stijn Grove kon laten zien dat de DDA voortvarend uit de starblokken is gegaan. Dit leverde wel de nodige vragen vanuit de zaal op die varieerden van de contacten met buitenlandse equivalenten van de DDA tot en met de ballotage wie er tot de DDA toegelaten wordt. Want dat de DDA in een grote behoefte voorziet is wel duidelijk geworden. Vooral de rol van de DDA als spreekbuis richting de (inter)nationale overheid werd door de deelnemers met instemming begroet.

Previders Eric Vredeveldt vervolgde daarna de discussie door zijn visie te geven op het datacenterlandschap aan de hand van een recent datacenteronderzoek van Deloitte naar de Nederlandse Digitale infrastructuur. Daaruit bleek maar weer eens dat de Nederlandse digitale infrastructuur een belangrijke reden is voor buitenlandse bedrijven om zich hier te vestigen. Nederland heeft namelijk een grote aantrekkingskracht vanwege de digitale infrastructuur. Een infrastructuur die nog eens versterkt wordt door de Nederlandse betrouwbaarheid qua logistiek, het stabiele economische klimaat en het voor buitenlandse firma’s prettige Nederlandse belastingklimaat. Hierdoor host ons land de top van de internet technologie bedrijven zoals Twitter, Amazon, Facebook en Netflix,

Hosting, zo vervolgde Vredeveldt, is de grootste groeimarkt voor commerciële datacenters. Er is veel vloeroppervlakte bij de datacenters in Nederland waardoor co-locatie langzaam maar heel zeker een commodity wordt. De sterke groei van de cloud in het datacenter zorgt er voor dat er een verschuiving in de supply chain gaat plaatsvinden. Zo zullen toeleveranciers zich voornamelijk gaan richten op de Managed Service Providers terwijl zij zich tot nu nog richtten op de IT-dienstverleners en de system integrators. Neem daarbij de (toekomstige) invloed van Big Data en the Internet of Things en de piketpaaltjes staan helemaal anders.

Volgens Eric Vredeveldt gaan regionale datacenters buiten Amsterdam een steeds grotere rol spelen omdat voor de locatiekeuze zowel voor connectiviteit als voor hosting de plaats van het datacenter er in feite niet meer toe doet. In veel gevallen levert een regionaal datacenter ook nog eens een beduidend lagere TCO op. Tel daar de grote concentratie van datacenters in sommige steden bij op en de keuze voor een datacenter in de regio ligt voor de hand, zo betoogde Vredeveldt. Met de aanwezigen in de zaal werd veder gediscussieerd over het belang van security en het niveau van de opleidingen. Vooral het investeren in opleidingen wordt als cruciaal beschouwd. Helemaal nu de rol van systeembeheerders - die nog steeds worden opgeleid! - meer en meer uit beeld raakt en er een steeds grotere behoefte bestaat naar goed opgeleide IT-specialisten die de steeds volwassener wordende Cloud in hun vingers hebben.

Wat de deelnemers toen nog niet wisten, was dat de discussie een culinaire wending zou krijgen op het moment dat de deelnemers onder leiding van een heuse chef kok een lunch gingen bereiden. De inwendige mens werd zo ook goed voorzien in die inspirerende omgeving. En daar was het Previder samen met DDA en DatacenterWorks natuurlijk om te doen: elkaar inspireren tot uitwisseling van ideeën en gedachten om zo verder te bouwen aan Nederland Datacenterland.