Meer kansen dan ooit om bestaande datacenters te verduurzamen

Op 16 april organiseerde stichting Green IT Amsterdam en deelnemers een bijeenkomst rond energie oplossingen en de energie investeringsaftrek (EIA) voor datacenters. Green IT Amsterdam organiseert met regelmaat bijeenkomsten rondom innovatie en duurzaamheid, waar experts uit verschillende vakgebieden op af komen om kennis uit te wisselen.

Tijdens deze bijeenkomst, deze keer in het gebouw van gastheer en ingenieurs bureau Valstar Simonis in Amsterdam, was dat niet anders. Het publiek bestond uit leveranciers, IT specialisten, installateurs en bouwers van datacenters en andere spelers binnen de datacenter branche.

Onder leiding van moderator Niels Sijpheer, partner van EnergyGO, een bedrijf gespecialiseerd in het ontwikkelen van concepten, producten en diensten om de bebouwde omgeving te verduurzamen, kwamen er liefst vijf sprekers aan het woord. Eerder werkten Green IT Amsterdam en Niels Sijpheer samen bij de ontwikkeling van de publicatie over het energie efficient herinrichten van datacenters. Deze publicatie geeft inzicht in de mogelijkheden wat betreft de implementatie van oplossingen die datacenter in staat stelt energie efficiënter te opereren, inclusief businesscases en praktijkcases.

De bijeenkomst ging deze keer niet alleen over innovatieve en bewezen technologie oplossingen. Ook een ondersteunend fonds van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), namelijk de energie investeringsaftrek (EIA) werd gepresenteerd. Karel Haverkorn van de RVO wees op de kansen die dit programma biedt en de vele oplossingen die al op de energielijst staan. Ook kan er samen met RVO gekeken worden naar oplossingen die nog geen eigen plek hebben op de energielijst, maar die de energie huishouding van een datacenter wel kunnen verbeteren. Volgens Haverkorn zijn de investeringsmomenten de kansen om grote stappen te zetten naar een meer energie efficiënt datacenter. Kleine stapjes zijn mooi, maar volgens Haverkorn verdienen deze grote kansen meer aandacht en het EIA programma op dat moment ook.

Beeldmateriaal: Air@Work

Na de stimulerende presentatie van Karel Haverkorn werd er ruimte gegeven aan vier deelnemende organisaties aan het Green IT Amsterdam consortium, die energie oplossingen bieden aan datacenters. De eerste spreker van de “Green IT Energy Solutions” was Arthur Singendonk van Air@Work, leverancier van een zeer energie efficiënte koelmachines die gebruik maken van indirecte adiabatische koeltechniek. De oplossingen van Air@Work worden momenteel gebruikt in een renovatie project van een datacenter in Woerden. Singendonk wees op het begrip EER (Energie Efficiency Ratio) van koelapparatuur en de kostenbesparingen (energie, service en onderhoud) die te behalen zijn als er gebruik word gemaakt van compressorloze apparatuur.

Frank Dimmendaal van Reduses, een van de Installect bedrijven, ging in op de kansen voor gebruik van WKO en gasmotor warmtepompen (GW) voor het duurzaam koelen van datacenters. Tijdens zijn presentatie kwamen ook twee mooie cases aan bod waar hergebruik van warmte geproduceerd door datacenters, is bewerkstelligt. De eerste case was van het Previder datacenter, waar het naastgelegen kantoor van de moederorganisatie word verwarmd met restwarmte vanuit het datacenter. De GW zorg ervoor dat de restwarmte bruikbare warmte wordt voor het kantoor, gelijktijdig wordt er duurzame koude aan het datacenter geleverd. De twee case kwam uit Amsterdam, waar een datacenter van Equinix buurman Universiteit van Amsterdam (UvA) verwarmd met beschikbare restwarmte. Deze restwarmte wordt via de bodem uitgewisseld. Hierbij dient het grondwater als warmtebuffer. Dit warmte-uitwisselingsproject via de bodem is voor de eerste keer toegepast in Nederland.

Later tijdens de discussie werd nog ingegaan op de kansen voor dit soort concepten, en werd ook duidelijk dat goede samenwerking en kennis van datacenters als mogelijke klanten uitermate belangrijk zijn. Belangen en behoeften van alle stakeholders moeten in kaart zijn gebracht om echte innovatie te kunnen implementeren.

Beeldmateriaal: Autarkis

Wat dat betreft, de presentatie van Autarkis over de door hun ontwikkelde koel oplossing op basis van Phase Change Material (PCM) liet zien dat ook zij de tijd hebben genomen om de datacenter industrie beter te leren kennen om tot een goede propositie voor hun innovatieve concept te komen. Zij richten zich vooral op de koeling voor kleine datacenters of serverruimten. Tijdens een eerdere bijeenkomst van Green IT Amsterdam kwamen zij de firma Spijkerman tegen, fabrikant van prefab beton constructies. Gezamenlijk leveren zij binnenkort meerdere micro datacentra op in het zuiden van Nederland, waarin hun oplossing in is geïntegreerd waar naar eigen zeggen een PUE te behalen is van 1.02.

Michiel de Jong van Low Speed Ventilation stipte in de afsluitende presentatie aan dat er naast energie efficiënte koel apparatuur in veel gevallen winst te behalen is door de lucht circulatie van datacenters te verbeteren. Door het vermijden van druk verschillen en het verlagen van de weerstand in datacenters kunnen mogelijk aanzienlijke hoeveelheden energie worden bespaard en hot spots vermeden.

Tijdens de korte afsluitende discussie werden managers van datacenters nog eens uitgedaagd om te kijken naar alle beschikbare oplossingen van vandaag en te leren van de cases die beschikbaar zijn. Er zijn zeker koplopers te vinden die hebben aangetoond datacenters energie efficiënt te kunnen opereren, onder meer te vinden in het Green IT Amsterdam consortium. Maar er is nog een gedeelte van de markt die de mogelijke stappen nog niet heeft gezet, waaronder de vele verborgen kleinere serverruimten bijvoorbeeld. Een mooier moment om dit te veranderen is bijna niet denkbaar: er is een variatie aan oplossingen beschikbaar, net als best practices en praktijk cases. Er is een industrie die volop ervaring heeft opgedaan met de ontwikkeling van energie efficiënte concepten die datacenters kunnen helpen, en voor de eigenaren van serverruimten en datacenters die het oppakken is er het EIA fonds.

Stichting Green IT Amsterdam is een consortium van datacenters, IT organisaties, energie en engineering specialisten en kennisinstellingen. Gezamenlijk werken zij onder andere aan het vergroenen van de IT industrie, met een specifieke focus op datacenters. Het programmabureau van Green IT Amsterdam doet dit onder meer door nieuwe technologie te scouten, deze te ontwikkelen in test omgevingen en pilots, een platform te bieden om kennis te delen, duurzame oplossingen & best practices te tonen en kansen te ontwikkelen die bijdragen aan de duurzame ambities van de deelnemende organisaties.

Maikel Bouricius is project manager bij Green IT Amsterdam