Schoonmaken van computerruimtes verdient meer aandacht

Computerruimtes worden veelal niet opgenomen in het reguliere schoonmaakpakket. Dat is op zich logisch, omdat er kostbare en gevoelige apparatuur staat die men liever niet aan een willekeurige schoonmaker met een emmer sop toevertrouwt. Toch kunnen de ruimtes op den duur zodanig vervuilen dat dit storingen oplevert voor zowel de opgestelde apparatuur als de mensen die in de zalen aan het werk zijn. Hoe lossen we dit op?

In 2002 vroeg een relatie ons om advies voor de schoonmaak van een aantal datacenters. Dat leidde tot een langdurige samenwerking en het schoonmaakonderhoud van ruim 15.000 vierkante meter computervloer. Hierna hebben wij deze vorm van dienstverlening verder ontwikkeld en nu leveren wij een totaalconcept. Zo maken wij server racks niet alleen van buiten en binnen schoon, maar wij kunnen ook alle mogelijke apparatuur die zich in de server racks bevindt inwendig reinigen.

Achterstallig onderhoud

De noodzaak dergelijk werk uit te voeren, kan voortkomen uit achterstallig onderhoud. Het komt echter ook vaak voor dat professionele reiniging inwendig noodzakelijk is nadat er door een verbouwing veel bouwstof in de server apparatuur terecht gekomen is. In dat geval kan door reiniging schade vanwege uitval worden voorkomen. Na het nodige label- er markeerwerk wordt betreffende computerapparatuur dan door Anico’s specialisten losgekoppeld en vervolgens buiten de serverruimte gedemonteerd. Hierbij worden onder meer de schijven, voedingen en ventilatoren uit de machines gehaald. Vervolgens wordt het geheel met speciale compressoren en stofzuigers behoedzaam gereinigd, waarna alles weer op de oorspronkelijke plek wordt gemonteerd, de machine wordt gesloten en teruggeplaatst. In de racks of patchkast wordt vervolgens de bedrading dan weer correct aangesloten. Omdat veel apparatuur tijdens kantoortijd niet uit kan, komt het regelmatig voor dat dergelijk werk in de weekenden of avonduren wordt uitgevoerd.

Electrostatische ontlading

Naast het voorkomen van vervuiling is periodiek schoonmaakonderhoud van datacenters door specialisten een must. Dit dient te gebeuren door medewerkers die zijn geschoold en ervaring hebben met dit soort werkzaamheden. Naast VCA- en inhoudelijke trainingen wordt er bij Anico doorlopend aandacht besteed aan het voorkomen van elektrostatische ontlading (ElectroStatic Discharge of ESD). Zo dragen de specialisten zogenaamde ESD kleding en wordt er altijd gewerkt met ESD stofzuigers en hulpmaterialen. Om schade die kan voortvloeien uit het morsen van water te voorkomen, wordt er in de computerruimtes uitsluitend gewerkt met klamvochtige doeken en vlakmoppen. Door het gebruik en krassen in de vloer loopt de antistatische werking van de vloer langzaam terug. Als de vloeren geschrobd moeten worden gebeurt dit met een soort alcohol die gesprayd wordt. Daarna wordt het vuil dan met droge vlakmoppen opgenomen zodat de vloer snel droog is en er een matglans waslaag kan worden aangebracht. Onze was repareert en ondersteunt de ESD-geleidende eigenschappen van de vloer, voorkomt hechting van vuil en geeft de vloer bovendien een verzorgd uiterlijk. Voor en na het conserveren van de vloer kan de doorgangsweerstand worden gemeten. Wie er voor kiest deze metingen regelmatig uit te laten voeren krijgt goed inzicht in de toestand en de ontwikkeling van de vloer.

Frequentie van schoonmaken

Hoe vaak een dataroom moet worden schoongemaakt, is sterk afhankelijk van het gebruik. Stel dat het gaat om een datacenter met entree, kantoren, loading bay, toiletten en dergelijke. In een dergelijke faciliteit dient dan onderscheid te worden gemaakt tussen de verschillende ruimtes. Waar dan de kantoren en toiletten regelmatig gedaan dienen te worden kan een gemiddelde computervloer al goed onderhouden worden door deze 1x per 14 dagen te wissen en 1x per 28 dagen klamvochtig te moppen met een ESD reinigingsmiddel.

Wij komen nu wel in computerruimtes waar jaren niet is schoongemaakt en waar zich onder de vloeren veel puin en afval bevindt. Anderzijds komen wij ook wel vloeren tegen die elke maand compleet worden opgeblokt wat ook weer zwaar overdreven en weggegooid geld is.

Onderhoudsprogramma’s

In alle situaties is het verstandig om te komen tot een onderhoudsprogramma op maat. Dat wil zeggen dat de schoonmaak niet alleen vakkundig wordt uitgevoerd, maar ook met een realistische frequentie afgestemd op gebruik van betreffende verschillende ruimtes zodat zowel de medewerkers als de opgestelde machines optimaal kunnen presteren.

Ervaring telt

Cors de Kort

Anico bestaat inmiddels 13 jaar. Directeur van het in Kampen bevestigde bedrijf is Cors de Kort. De Kort’s vader dreef een schoonmaakbedrijf waar hij als student na schooltijd en in de vakanties werkte en zo de nodige schoonmaakervaring opdeed. Na afronden van een opleiding in de informatica werkte hij eind jaren tachtig onder meer als systeembeheerder van een P7000 bij de Philips in Apeldoorn (PTDSN). In 1990 startte hij met COmputer Reiniging Service CORS tot hij dit begin 1999 verkocht aan Abilis Cemsto (later ISS). De Kort was bij deze firma enige jaren werkzaam als productmanager elektronica reiniging. Eind 2001 startte hij met Anico schoonmaakdiensten, waar hij nu leiding geeft aan 70 medewerkers die regionaal zo’n 100 panden schoonmaken. Server-reiniging en schoonmaakonderhoud van computerruimtes worden door de Anico’s specialisten door het hele land uitgevoerd.

Cors de Kort, directeur Anico schoonmaakdiensten in Kampen