'Nederlandse onderzoekers hebben snellere supercomputer nodig'

De supercomputer in Amsterdam is eind volgend jaar te langzaam. Onderzoekers lopen hierdoor het risico verder te zakken op de internationale top 100 van rekenkracht, waardoor zij geen toegang meer krijgen tot nog sterkere supercomputers.

Hiervoor waarschuwt wetenschappers tegenover de Volkskrant. Supercomputers zijn datacenters met een enorme hoeveelheid rekenkracht. De machines kunnen onder andere worden gebruikt om zeer complexe berekeningen uit te voeren, bijvoorbeeld om simulaties van het heelal te maken. Op dit moment staat de supercomputer van SURFsara in Amsterdam op de 45ste plek in de top 100 met snelste supercomputers.

Toegang tot rekentijd

Onderzoekers en wetenschappers kunnen een aanvraag indienen om rekentijd te krijgen bij een supercomputer. Bij de beoordeling van deze aanvragen wordt onder andere gekeken of de onderzoekers gekwalificeerd en deskundige genoeg zijn. De onderzoekers zijn bang dat indien de Nederlandse supercomputer te langzaam wordt zij niet meer door deze aanvraagprocedure heen zullen komen. Het is volgens de onderzoekers dan ook van belang dat een nieuwere, snellere supercomputer wordt gebouwd om de toegang van Nederlandse onderzoekers tot rekentijd in de Verenigde Staten of Zwitserland te garanderen.

Simon Portegies Zwart van de Universiteit Leiden waarschuwt tegenover de Volkskrant dat het verliezen van toegang tot deze rekentijd voor veel onderzoekers reden is uit Nederland te vertrekken. Deze migratie zou nu al plaatsvinden. Portegies Zwart heeft onlangs een petitie ingediend bij Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) met een verzoek voor een nieuwe nationale supercomputer. De kosten hiervan worden op 100 miljoen euro geraamd. Het ministerie van Economische Zaken heeft al laten weten dat het kabinet naar een oplossing zoekt.