IDC brengt trends in kaart: flash storage wordt steeds gewoner

De ontwikkelingen rond de IT-laag bepalen in toenemende mate de eisen die we moeten stellen aan de technische infrastructuur van het datacenter. Een van de ontwikkelingen waar we de komende tijd goed op moeten letten, is die rond flash storage. Chris Johnson van HP’s storage-divisie geeft een toelichting. 

Chris Johnson van HP’s storage-divisie: “Flash storage maakt het mogelijk de kosten van stroom en koeling tot een vierde van de huidige kosten terug te brengen.”

“Er is bij IT-afdelingen steeds meer aandacht voor flash”, meent Chris Johnson, EMEA vice president en general manager van HP’s storage-divisie. “Sommigen zien het als ‘just another’ opslagmedium dat sneller is en perfect geschikt voor een aantal specifieke applicaties. Flash biedt echter veel meer en dat heeft gevolgen voor de technische infrastructuur van het datacenter. Het is dus belangrijk deze ontwikkelingen goed te volgen.”

Meer data, minder energie

“Het gaat bij flash niet over de prijs versus de prestaties voor een aantal specifieke apps. Het gaat over het vermijden van de noodzaak om een nieuw datacenter te openen. Ook niet onbelangrijk: om de kosten van stroom en koeling tot een vierde van de huidige kosten terug te brengen.”

Ter illustratie: HP 3PAR StoreServ biedt nu 1.92TB SSD-geheugen met een volledige garantie van vijf jaar. Dankzij deduplicatie van data en andere technologieën mogen we uitgaan van een zogeheten ‘compaction ratio’ van 4:1. Dit betekent dat op een 1,92TB SSD evenveel data kan worden opgeslagen als op een traditionele 8 TB schijf. Het is nog niet eens zo lang geleden dat 6TB HDD’s op de markt kwamen. Opmerkelijk is dat deze HDD’s vier maal meer energie verbruiken.

Adoptie komt op gang

Wat betreft adoptie van flash lopen we in Europa best wel wat achter, meent Johnson. Veel bedrijven beginnen zich nu pas te realiseren dat flash meer biedt dan alleen een snelle responstijd voor specifieke apps.

Een recente studie van marktonderzoeksbureau IDC onder 304 IT-organisaties in vijf Europese regio’s laat zien dat de adoptie van flash nog steeds erg laag is. Uit het onderzoek blijkt dat organisaties op dit moment flash op bredere basis beginnen te overwegen. Als belangrijkste voordelen van flash-technologie zien zij de snellere toegangstijd tot data, gevolgd door hogere sequentiële doorvoersnelheid en kortere leestijden.

Performance enabler

De meeste respondenten zien flash vooral als een performance enabler. Dat wil zeggen: een manier om de toegang tot informatie te versnellen en daarmee ook tot een versnelling van bedrijfsprocessen te komen. Kostenaspecten zoals het lagere energieverbruik en het gebruik van low-cost geoptimaliseerde drives blijken vooralsnog een ondergeschikte rol te spelen bij beslissingen over invoering van flash. Hier valt nog veel te winnen, meent Johnson.

Grote organisaties (5.000 werknemers) kijken nog het meest naar het kostenaspect, waarbij kleinere bedrijven vooral waarde hechten aan de kleinere afmetingen en een hogere dichtheid van flash arrays, zodat ze kunnen ook worden gemonteerd in kleine ruimtes.

Het volledige IDC-rapport kunt u lezen op de 3PAR Flash-site