IBM en Astron gaan microservers koelen met warm water-systeem

IBM en het Nederlandse instituut voor radio astronomie Astron werken samen aan microservers die worden gekoeld wordt met een warm warm-systeem. De servers moeten enorme hoeveelheden data gaan verwerken die wordt verzameld door de ‘Square Kilometre Array’ (SKA) radiotelescoop.

Dit legt Ronald Luijten van IBM Zurich uit aan DatacenterDyanmics. De SKA is een radiotelescoop bedoeld om radiosignalen uit de ruimte op te vangen. De telescoop is op dit moment nog in ontwikkeling en bestaat onder andere uit grote hoeveelheden antennes die in zowel Zuid-Afrika als Australië worden geplaatst. Naar verwachting wordt de telescoop in 2024 in gebruik genomen.

14 Exabyte aan data per day

De radiotelescoop gaat gigantische hoeveelheden data verzamelen, die allemaal geanalyseerd zullen moeten worden. Naar schatting gaat het om 14 Exabyte aan data per dag, waarvan slechts één Petabyte interessant genoeg zal zijn om te bewaren. De onderzoekers hebben dan ook een grote hoeveelheid rekenkracht nodig om alle data te kunnen verwerken en analyseren.

Hiervoor is het ‘Dome project’ opgezet. In dit project wordt een systeem gebouwd met een grote hoeveelheid goedkope 64-bit processoren, die net zo dicht op elkaar worden geplaatst als DIMM-geheugen. Het gaat hierbij om System on a Chips (SoC’s) met 64-bit processoren gebaseerd op IBM’s T4240 OpenPower chip. De SoC’s worden gebouwd door Freescale Semiconductors en maken gebruik zeer kleine geheugenstrips die zeer dicht naast elkaar worden geplaatst. Dit moet vertraging in de communicatie tussen de microservers tot een minimum beperken.

Zeer hoge dichtheid

Het systeem krijgt een ontwerp met zeer hoge dichtheid. In totaal willen IBM en Astron 128 microservers in een 2U rackunit plaatsen. Iedere rackunit levert hierdoor 1.536 kernen, 3.072 threads en 8 Terabyte aan RAM-geheugen. Door het zeer dichte ontwerp van het systeem is een speciale manier nodig om de hitte die door de microservers wordt gegeneerd af te voeren. IBM en Astron maken gebruik van een systeem waarbij een kopere plaat dicht op de OpenPower chip wordt geplaatst. Deze plaat heeft twee functies: de temperatuur van de chip op 85 C houden en stroom leveren aan de chip. De warmte wordt door de kopere plaat afgegeven aan een water circulatiesysteem.

 
Dossiers