Nieuwe Energielijst 2015 bekend

Kleine en middelgrote bedrijven kunnen tot 50% besparen op hun jaarlijkse energiekosten voor de koeling van hun serverruimten, zo blijkt uit onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In de nieuwe Energielijst 2015 publiceerde RVO de nieuwe koeltechnieken die in aanmerking komen voor de Energie Investeringsaftrek (EIA). Het gaat hierbij onder andere om de Liquid Cooling Package met Direct Expansion (LCP DX) van Rittal.

Koelspecialist Elbert Raben van Rittal legt uit: “Praktijksituaties in kleinere computerruimten wijzen uit dat efficiëntiewinst die op de ene plaats wordt behaald vaak op een andere plaats teniet wordt gedaan. We komen nog steeds koelsystemen tegen met inefficiënte comfort airconditioners en verouderde compressortechnologie zonder toerenregeling. En dat terwijl comfort-airconditioners nooit zijn ontworpen voor IT koeling in continubedrijf, met een verhoogd risico op systeemuitval en een lagere beschikbaarheid als gevolg. Bovendien is de koelcapaciteit van de toegepaste airconditioner doorgaans afgestemd op een vooraf vastgestelde maximale IT-load die in de praktijk nooit wordt bereikt. Het gevolg is een energieverslindende overcapaciteit.”

Nieuwe compressor inverter-technologie

““Wie de nieuwe EIA-lijst inziet begrijpt dat dit het aangewezen moment is om van ruimtekoeling over te stappen naar gerichte koeling op rack- of rijniveau. Wie slim is kiest daarbij ook gelijk voor de nieuwste compressor inverter-technologie met temperatuur gestuurde toerenregeling en elektronische expansieventielen, want dat zorgt voor veel extra besparingen”, aldus Raben.

Wanneer de compressor in het koelsysteem niet over een inverter regeling beschikt moet de compressor uitgeschakeld worden als de gewenste temperatuur in het rack is bereikt. Zodra de grenstemperatuur wordt overschreden moet deze vervolgens weer worden ingeschakeld. Dit zorgt voor ongewenste temperatuurschommelingen, een onnodig energieverbruik en slijtage. Maar hoe hou je de serverintredetemperatuur in het rack constant als een compressor alleen maar kan worden in- of uitgeschakeld?”

‘Hot gas bypass’

Een energetisch inefficiënte oplossing is de ‘hot gas bypass' technologie, waarbij een ventiel de onttrokken warmte via een bypass terug in de verdamper voert zodra de serverrack intrede temperatuur onder de gewenste waarde daalt. Door de warmte opnieuw in te voeren blijft de serverintrede-temperatuur constant, maar moet de compressor continu draaien. Dit kost onnodig veel energie.

Ook het elektronische expansieventiel zorgt dat de energiekosten laag blijven. Dit ventiel biedt nu de mogelijkheid om met een lager drukverschil te koelen en dus de compressor minder energie opneemt in vergelijk met een traditioneel thermostatisch expansie ventiel. Rittal stelt dat het dan ook zinvol is de volgende stap te kiezen. Het levert bedrijven winst op te kiezen voor compressoren met inverter-technologie, waardoor de noodzaak voor een “hot gas bypass” regeling vervalt. Deze moderne compressoren met inverter-technologie worden automatisch en traploos afgesteld op de actuele koelbehoefte van het IT-rack, genereren geen overbodig koelvermogen en verspillen daardoor geen energie.

‘Duurzame innovatie werpt zijn vruchten af’

Raben: “Met de nieuwe EIA-lijst stimuleert de overheid investeringen in onze energiebesparende koelsystemen op rack- en rijniveau. Het bewijst dat onze investeringen in duurzame innovatie vruchten afwerpt. De wedloop naar nog betere energie-efficiëntie gaat door, en ik voorspel dat alle andere producenten deze technologie nu ook snel zullen implementeren. Intussen zijn we bij Rittal alweer bezig met de volgende innovatiestap.”