Flinke weerstand tegen nieuw datacenter van Amazon

Modern interior of server room in datacenter

Amazon loopt in de Amerikaanse staat Virginia tegen flinke weerstand aan bij de bouw van een nieuw datacenter. De situatie laat zien hoe belangrijk het is vooraf de juiste locatie te bepalen voor een nieuw datacenter. Omwonende kunnen een grote impact hebben op de bouw.

In Virginia worden veel datacenters gebouwd, met name in Ashburn. Ashburn kan worden gezien als een internethub waar veel grote internetbedrijven capaciteit afnemen. Amazon bouwt in Ashburn aan een nieuw datacenter, waar onlangs nog brand uitbrak. Ashburn barst inmiddels echter uit zijn voegen, waardoor Amazon heeft besloten voor een tweede datacenter in aanbouw uit te wijken naar Prince William County in het noorden van Virginia. Het bedrijf is één van de eerste IT-giganten die in deze regio gaat bouwen, wat de weg vrij zou kunnen maken voor de komst andere partijen.

Flinke weerstand

Amazon loopt in Prince William County in tegenstelling tot Ashburn echter tegen flinke weerstand aan. Amazon wil de stroomkabels die nodig zijn om het nieuwe datacenter van voldoende energie te voorzien bovengronds aanleggen. Omwonenden zijn hier niet blij mee en willen juist dat Amazon de kabels ondergronds wegwerkt, waardoor de kosten ongeveer 10 maal hoger zouden komen te liggen. Inwoners van Prince William County hebben een actiegroep opgericht om hun eisen kracht bij te zetten.

De actiegroep heeft meer bezwaren. Prince William County is een landelijke gebied. Critici stellen dan ook dat de locatie simpelweg niet de infrastructuur heeft die nodig heeft om industriële locaties te voorzien. Zo ontbreekt openbare riolering en regelen inwoners zelf hun watervoorziening. Inwoners zijn daarnaast bang dat de komst van het datacenter van Amazon de ‘landelijke status’ van de regio zal aantasten.

Aandacht voor de locatie

De situatie laat zien hoe belangrijk het is bij de planning voor een nieuw datacenter voldoende aandacht te besteden aan de locatie. Niet alleen is van belang dat de locatie aan alle behoeften van het datacenter kan voldoen, ook moeten omwonenden open staan voor de komst van een dergelijke faciliteit. Omwonenden die zich verzetten tegen de komst van een datacenter kunnen datacentereigenaren immers veel problemen opleveren.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.