Google drijft datacenter in Eemshaven aan met windenergie van Eneco

090716_datacenter

Google koopt alle energie die door een nieuw windmolenpark van Eneco wordt opgewekt. De energie moet Google’s datacenter in de Eemshaven gaan aandrijven. Dit datacenter wordt hierdoor vanaf de opening voor 100% van lokaal opgewekte duurzame energie voorzien.

Het Amerikaanse IT-bedrijf heeft een tienjarig contract gesloten met Eneco. Het contract gaat in vanaf 2016. "We hebben afgesproken dat ons nieuwe datacenter in de Eemshaven vanaf de eerste dag zou draaien op hernieuwbare energie en dat zal nu ook gaan gebeuren”, zegt Francois Sterin, Director Global Infrastructure. "Power purchase agreements geven windparkontwikkelaars zoals Eneco de economische zekerheid om te investeren in nieuwe duurzame energiecapaciteit. Dat is goed voor het milieu, maar is financieel gezien ook interessant voor bedrijven zoals Google."

62 megawatt

Eneco is al begonnen met de bouw van het nieuwe windmolenpark bij Delfzijl. Het project bestaat uit 19-turbines met een totale gezamenlijke capaciteit van 62MW. De bouw van het park levert voor lokale aannemers 80 banen op voor de bouwperiode van 18 maanden.

Het datacenter in de Eemshaven moet ruimte gaan bieden aan tienduizenden servers van Google en verbruik jaarlijks naar verwachting zo’n 960 gigawatt aan energie. Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van maar liefst bijna 400.000 huishoudens.

Dossiers
Lees ook
Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.