Laat bekabeling niet de achilleshiel van uw IT-infrastructuur worden

E-over ip oftewel the internet of things is een enorme trend. Bijna iedere organisatie heeft meerdere ip-applicaties gekoppeld op het datanetwerk. We hebben nog zelden aparte netwerken voor telefonie of security, maar in plaats daarvan ip-camera’s, ip-toegangscontrole en voice over ip - alles via een en hetzelfde netwerk. Daarnaast zijn er nog legio applicaties te bedenken die allemaal op het netwerk gekoppeld kunnen en op termijn zullen gaan worden. Denk aan led-verlichting, broadcasting, audio en videoconferencing. het is belangrijk om een goed fundament te hebben voor al deze applicaties zodat de continuïteit en beschikbaarheid van het totale netwerk gewaarborgd zijn. 

Mede door deze ontwikkelingen en de vele ‘moves, adds and changes’ in een netwerk wordt het voor organisaties steeds moeilijker om inzicht en overzicht te behouden in alle channels en van aangesloten devices, poorten en kabels. Omdat er onvoldoende tools voorhanden zijn die veranderingen bijhouden, registreren en controleren, zijn er in de praktijk vaak kostbare audits nodig om het netwerk op te schonen en opnieuw in kaart te brengen. Als er aanpassingen gedaan moeten worden in een netwerk, dan worden deze meestal gerealiseerd vanuit de bekabeling. Dit betekent dat er in het fundament van het netwerk dingen veranderen. Deze kosten tijd en geld. Fouten zijn snel gemaakt en kunnen grote gevolgen hebben. Het is daarom niet vreemd dat 70 procent van alle incidenten terug zijn te herleiden naar (menselijke) fouten in de bekabeling.

Budgetbepaling

De IT-manager is verantwoordelijk voor de continuïteit en beschikbaarheid van het netwerk. Omdat er veel meer systemen aan het netwerk gekoppeld zitten dan vroeger en downtime ongewenst is, staat deze functionaris onder grote druk om bij storingen een snelle oplossing te vinden. Inzicht en overzicht is dus belangrijk omdat het zoeken naar de oorzaak als een incident zich voordoet anders erg tijdrovend en kostbaar is. Ondanks de snelle ontwikkelingen op het gebied van switches, management-software en oplossingen voor wireless en security is er in het fundament van het netwerk weinig veranderd. Het fundament - de bekabeling - is een van de belangrijkste lagen in het OSI-model. Toch wordt hier relatief weinig aandacht aan besteed. We hebben in de afgelopen 10 jaar een ontwikkeling gezien van 1Gb naar 10Gb en binnenkort zelfs 40Gboplossingen, maar qua gebruik en behandeling lijkt er weinig te zijn gebeurd. Bekabeling wordt gezien als een noodzakelijke, liefst eenmalige post waar we in het gunstigste geval zo’n 15 jaar of langer mee hopen te doen. Het proces omtrent de keuze voor een bekabelingsconcept is sinds begin jaren negentig nauwelijks veranderd. Er wordt immers bijna altijd uitgegaan van keuze- en budgetbepaling gebaseerd op eenmalige aanschaf. In deze fase wordt zelden of nooit gekeken naar de mogelijkheden om te besparen op de terugkerende kosten na installatie.

De onzichtbare osi-laag

In een wereld waarin we alles inzichtelijk willen maken en kunnen managen, is het bijna ondenkbaar dat de belangrijkste laag in het OSI-model - de laag die alle communicatie tussen apparatuur mogelijk maakt - niet zichtbaar is. Er is bijna geen enkele organisatie die management tools of DCIM-oplossingen gekoppeld heeft aan de fysieke laag van het netwerk en daadwerkelijk end-to-end kan monitoren wat er zich op deze laag afspeelt. Hierdoor is laag 1 volledig onzichtbaar en dat heeft als nadeel dat alle handelingen omtrent de eerder genoemde ‘moves, adds and changes’ handmatig moeten worden gegenereerd, uitgevoerd en gedocumenteerd. Elke stap in dit proces is een menselijke handeling en dus per definitie foutgevoelig en niet controleerbaar. Tevens is er geen zekerheid of de database up-to-date is en alle channels zijn zoals ze zouden moeten zijn. Met switches kunnen we veel informatie krijgen over de aangesloten IP-devices, zoals MAC-adres, IP-adres en naam van het apparaat. Echter als een device niet meer zichtbaar is door de switch dan zullen we moeten uitzoeken waar het probleem zit. Er kan een onderbreking zijn in de fysieke laag van een channel maar het is ook mogelijk dat het apparaat defect of simpelweg uitgeschakeld is. Kortom, men zal volgens het gangbare troubleshoot-protocol alles moeten controleren om te ontdekken waar het probleem zit en dat brengt veel onnodige kosten met zich mee.

Intelligent beheer

De oplossing om real-time inzicht en overzicht te creëren en te behouden in de bekabelingslaag is een meer intelligente beheeroplossing. In jargon: een Intelligent Infrastructure Managementoplossing. Dit is een combinatie van hard- en software, gekoppeld aan de fysieke laag van het netwerk. Deze is ontworpen voor het ondersteunen van het beheren van het netwerk. Met andere woorden: de onzichtbare laag wordt end-to-end zichtbaar en manageable gemaakt. Molex biedt hiervoor het zogeheten MIIM-concept (Molex Intelligent Infrastructure Management). Deze oplossing biedt de mogelijkheid om alle channels van het netwerk te beheren. Dit geeft end-to-end inzicht vanaf de switch-poort tot en met de aangesloten apparatuur. Hierdoor is in één oogopslag zichtbaar wat er in het netwerk gebeurt. Dit gebeurt real-time en vanaf elke locatie ter wereld. Storingen en incidenten worden real-time gemeld en kunnen dus direct verholpen worden. De moves, adds and changes kunnen vanuit het systeem beheerd worden en worden automatisch gedocumenteerd. Audits zijn hierdoor niet meer nodig. Tevens biedt MIIM overzicht, inzicht en extra security van alle IP-assets. Alles wat op het systeem gekoppeld of ontkoppeld wordt , wordt real-time gedetecteerd, ook als een apparaat ‘uit’ staat. Ook alle wifi-punten worden zichtbaar gemaakt. Bovendien zijn alle IP-adressen die een verbinding hebben met een wifi access point zichtbaar. In tegenstelling tot een switch ‘zien’ dit soort oplossingen elk apparaat, alle fysieke kabels en eventuele lege outlets. Ook detecteert het fouten in de bekabeling, onafhankelijk van protocollen of standaarden. De MIIM-oplossing is te gebruiken voor zowel nieuwe als bestaande netwerken en is gebaseerd op standaard RJ-45 connecties.

Ontbrekende schakel

Het gebruik van Intelligent Infrastructure Management-oplossingen vormt vaak de ontbrekende schakel in het beheer van de infrastructuur. Deze tools zorgen voor inzicht en overzicht. Daarmee ontstaat rust in een organisatie waar de IT-omgeving een belangrijk onderdeel vormt van de totale bedrijfsvoering. Doordat terugkerende beheerkosten omlaag gaan, ontstaat in veel gevallen een interessante terugverdientijd van 1 tot 2 jaar. De gemiddelde ROI ligt dan ook tussen 12 en 18 maanden. Er is sinds kort ook de mogelijkheid om een MIIM-ready oplossing te installeren. Dit is een standaard CAT6 of CAT6A bekabelingsconcept dat binnen elk budget past en voorbereid is om later te kunnen upgraden naar een Intelligent Infrastructure Management-concept. De benodigdheden om het netwerk later intelligent te maken kunnen desgewenst ook worden geleased waardoor men vanaf dag 1 na installatie maandelijks veel geld bespaart. Er is een nieuwe standaard in de maak, ISO/IEC18598, dat de eisen, aanbevelingen, eigenschappen en functies zal definiëren van Intelligent Infrastructure Management-oplossingen zodat de eindgebruiker kan laten specificeren dat het systeem minimaal hieraan moet voldoen. 

Frank van Kessel is business development manager Benelux & Germany bij Molex Premise Networks
 

Meer over
Lees ook
Base 16-technologie in datacenters: Wat zijn de voordelen?

Base 16-technologie in datacenters: Wat zijn de voordelen?

Hyperscale- en edge-datacenters installeren of upgraden verbindingen naar 400G en 800G (2x400G), voor de overstap naar een server- en spine-leaf-architectuur. Daarbij zijn er verschillende MMF- en SMF-transceiveropties om uit te kiezen en kijkt men tevens naar multimode parallelle optica voor netwerkconnectiviteit op korte afstand.

ODF ondersteunt hoge dichtheid glasvezelinstallaties

ODF ondersteunt hoge dichtheid glasvezelinstallaties

De groei en toenemende complexiteit van IT-systemen en cloudservices, ongeacht het bedrijf en de markt waarin u werkt, blijft de behoefte aan netwerkinfrastructuur stuwen. Oplossingen voor die infrastructuur, zoals optische distributieframes (ODF's), moeten meegroeien en evolueren met de organisatie, en tegemoetkomen aan steeds compactere en daard1

Herziene NEN 8012: meer duidelijkheid over brandveiligheid van kabels

Herziene NEN 8012: meer duidelijkheid over brandveiligheid van kabels

Op 7 juli 2023 is de vernieuwde NEN 8012 over de keuze van leidingtypes gepubliceerd. Deze revisie zorgt voor een afstemming met het aangepaste Bouwbesluit uit 2020, en presenteert een vereenvoudigde norm die de toepassing ervan gemakkelijker maakt.