‘Hoe weet u of DCIM doet wat u wilt?’

3737voorkant

Analisten dichten DCIM een mooie toekomst toe en talloze leveranciers buitelen over elkaar om zich een positie in deze markt te verwerven. Volgens Dick Philips van CommScope is het zaak om weer met beide benen op de grond te komen. Want wat doet DCIM nu eigenlijk precies? Doet uw DCIM-oplossing eigenlijk wel wat u wilt? En vergeet u ook niet dat een DCIM-project meer om mensen dan om techniek of tools draait. Wie zijn datacenter beter wil laten functioneren, moet echter vooral naar de organisatie van zijn site kijken. 

Begin oktober organiseerde CommScope in het Spoorwegmuseum in Utrecht een drukbezochte conferentie over het thema ‘Slimme, intelligente gebouwen en datacenters’. In het programma was een aparte serie lezingen opgenomen over DCIM. Nu blijkt dit fenomeen nogal weerbarstig te zijn. Het blijft bijvoorbeeld lastig om tot een goede definitie te komen. Gaat het nu om Datacenter Infrastructure Management? Of om Datacenter Information Management? Of gaat het om beide, zo vroeg Dick Philips van CommScope zich tijdens zijn presentatie af.

Meer dan een technische tool

Dit is meer dan een academische discussie. Want bij een tool voor infrastructuurbeheer hebben we het over een managementsysteem om effectief en efficiënt de totale fysieke infrastructuur van een datacenter te controleren en te beheren. Maar bij informatiemanagement gaat het om iets anders. Namelijk: een systeem dat er voor zorgt dat alle relevante informatie die nodig is om het datacenter efficiënt te kunnen controleren en te beheren op het juiste moment en op de juiste plaats beschikbaar is. Of zoals Philips’ collega Rogier den Boer in zijn voordracht aangaf: DCIM is voor iedereen iets anders. Die visie op DCIM is bovendien geheel afhankelijk van de positie van de persoon en zijn rol binnen de organisatie.

Duidelijk is in ieder geval wel, dat DCIM nog veel te vaak gezien wordt als een technische tool. “Dat is het ook, maar u kunt dit tool laten doen wat u wilt”, zo vertelde Philips zijn toehoorders. “Belangrijk is dan natuurlijk wel: weet u wat u wilt? We kunnen DCIM namelijk inzetten op meerdere niveaus: strategisch, tactisch en operationeel. Op strategisch niveau draait het vooral om begrippen als afstemming, efficiëntie, kosten, KPI’s en het voldoen aan regelgeving. Op tactisch niveau daarentegen spelen vooral zaken als planningen maken en bewaken, kwaliteitsdoelstellingen definiëren, service-levels monitoren en dergelijke. We kunnen DCIM echter ook op operationeel niveau toepassen. Bijvoorbeeld voor het onderhoud en de operatie van een datacenter. Dit zijn totaal verschillende manieren om naar DCIM te kijken.”

Doelstellingen

Uptime Institute heeft onderzoek gedaan naar de vraag waarom datacenters DCIM willen gebruiken. Vier argumenten springen er uit: men wil tot een betere capaciteitsplanning komen, er is behoefte aan het identificeren van potentiële downtime, men wil de beschikbaarheid van de datacenter-services verbeteren door beter overzicht en beter beheer, en als laatste punt zoekt men naar methoden om efficiënter met energie om te gaan. “Dat zijn hele verschillende doelstellingen die we niet per definitie in één project kunnen verenigen”, zegt Philips.

Wat haalbaar is, hangt bovendien af van de specifieke kenmerken van een datacenter. Wat wordt bijvoorbeeld al aan data verzameld? Wat is de kwaliteit van die data en zijn die gegevens makkelijk en liefst in real-time beschikbaar? Hoe zit het met de competenties binnen het datacenter om de data die de diverse monitoring-tools opleveren te onderhouden en toe te passen? Wat zijn de belangrijkste problemen waar de datacenter manager tot nu toe op het gebied van beheer tegenaan loopt? Waar liggen dus de prioriteiten? Maar ook: hoe bekwaam is het team van het datacenter om tot een meer structurele vorm van onderhoud en beheer te komen? En heel belangrijk in de visie van Philips: hoe groot is de wil en het vermogen om de oude en vertrouwde beheermethodes los te laten en over te stappen op nieuwe methodieken?

Teamvorming

  • Dick Philips van CommScope
  • DCIM-oplossingen als iTRACS - de oplossing van CommScope - bieden de mogelijkheid om de gehele fysieke infrastructuur te beheren en te sturen. Dus van computervloer tot IT-systemen, van security tot energievoorziening en van racks tot bekabeling. Al deze - zeg maar - datacenter-functies  grijpen diep op elkaar in. Met andere woorden: het functioneren van het datacenter is sterk afhankelijk van het optimaal presteren van al deze voorzieningen. Philips: “Storingen in een datacenter worden vrijwel altijd veroorzaakt door een gebrek aan goede informatie. De gegevens die beschikbaar zijn, blijken dan inconsistent en daarmee feitelijk onbruikbaar. De operatie van het datacenter is bovendien te zeer verdeeld over allerlei los van elkaar werkende afdelingen of functionarissen. En heel belangrijk: de volwassenheid of professionaliteit die we ten aanzien van een aantal operationele taken in het datacenter tegenkomen, wisselt heel sterk. Dat noemen we ook wel een inconsistente maturity.”
  • Dit is een beeld dat veel datacenter managers zullen herkennen. “Dat lossen we echter niet op door een softwareprogramma te installeren”, waarschuwt Philips. Waar zit de oplossing dan wel? Bij mensen, meent hij. “De sleutel tot het verbeteren van het beheer van een datacenter zit bij teamvorming en bij onderlinge afstemming. Een DCIM-tool kan hierbij helpen, maar is eerder een ondersteunend hulpmiddel, dan de oplossing.”

Hoger maturity-niveau

Cruciaal bij een goed beheer van het datacenter zijn twee punten, meent hij: duidelijkheid over rollen en taakverdelingen (wie is wie en wie doet wat?) en een eenduidig antwoord op de vraag wie eigenaar is van de diverse soorten en typen data. “Wie is verantwoordelijk voor bepaalde taken? Wie is verantwoordelijk voor het vastleggen van beheer- en monitoringgegevens? Wiens verantwoordelijkheid is het dat die data van een goede kwaliteit is?”

Een goed beheerd datacenter is een datacenter waar de taken en verantwoordelijkheden duidelijk zijn. “Als de organisatie op orde is, kan het invoeren van een DCIM-pakket een hele nuttige rol spelen. Het helpt alle functionarissen namelijk om met een en dezelfde tool hun operationele en beheertaken goed uit te voeren en de resultaten daarvan eenduidig vast te leggen. Maar DCIM kan ook als katalysator dienen. Een datacenter dat zijn beschikbaarheid wil verbeteren of tot een betere planning van de capaciteitsbehoefte wil komen, zal de neiging hebben een DCIM-tool te kopen. Dat wil nog wel eens uitmonden in een teleurstelling. Want al snel loopt men aan tegen eventuele problemen in de organisatie, met de personele bezetting of ontdekt men bijvoorbeeld problemen met de kwaliteit van de beschikbare data.”

Er zijn dus twee routes naar succes: eerst organiseren dan invoeren of DCIM als katalysator voor verandering toepassen. In beide gevallen kan DCIM een belangrijke rol spelen: het helpt het datacenter om naar een hoger maturity-niveau te groeien - linksom of rechtsom.

Robbert Hoeffnagel is hoofdredacteur van DatacenterWorks
 

Meer over
Lees ook
Loek Wilden van Schneider Electric legt uit waarom DCIM onmisbaar is:  voor de CIO en anderen

Loek Wilden van Schneider Electric legt uit waarom DCIM onmisbaar is: voor de CIO en anderen

Schneider Electric heeft het afgelopen jaar de online DCIM Monitoring Value Calculator For Distributed IT beschikbaar gesteld. Wat die tool precies kan en waarom DCIM steeds belangrijker wordt legt datacenter lifecycle consultant Loek Wilden uit.

Hoe moderne DCIM bijdraagt aan het succes van de CIO

Hoe moderne DCIM bijdraagt aan het succes van de CIO

CIO's spelen steeds vaker een leidende rol bij het stimuleren van bedrijfsinnovatie, het afstemmen van IT-projecten op bedrijfsdoelstellingen, het digitaliseren van bedrijfsactiviteiten en het leiden van programma’s voor organisatieverandering. Hierdoor is hun baan belangrijker en complexer geworden.

Nieuwe versie van openDCIM beschikbaar

Nieuwe versie van openDCIM beschikbaar

openDCIM, een belangrijk open source-project op het gebied van datacenter infrastucture management, heeft versie 23.04 uitgebracht. Deze nieuwe versie omvat onder andere is een serie bugfixes voor de gebruikersinterface (UI). Met deze nieuwe versie 23.04 kunnen openDCIM-gebruikers hun datacenterinfrastructuurbeheer naar een hoger niveau tillen, d1