SPIE-ICS biedt ‘Datacenter-as-a-Service’

“Organisaties ervaren datacenters als een handicap”, zo is de stellige mening van Ben Meesters, Business Development Manager Datacenters bij SPIE. “Bedrijven die zelf een datacenter gaan bouwen en beheren, kijken al snel tegen een ‘Mount Everest’ aan.” Voor deze bedrijven heeft SPIE Integrated Connectivity Solutions de oplossing bedacht: SPIE-ICS bouwt het datacenter op klantlocatie, zorgt voor het beheer, onderhoud en de financiering, en de klant krijgt de sleutel en behoudt dus volledig de controle.

  • Ben Meesters
  • “Als data waardevol zijn, moet je er goed over nadenken waar je die data onderbrengt”, stelt Meesters. Bedrijven hebben daarbij de keuze uit een viertal bekende opties: de data onderbrengen in een eigen datacenter, op co-locatie, in de cloud of een combinatie van die drie. Voor bedrijven die ‘in control’ willen zijn over zowel de IT-voorzieningen als de fysieke infrastructuur vallen co-locatie en cloud volgens Meesters af. “In het geval van co-locatie is het facilitaire stuk niet van jou en heb je er ook minder controle over. In de cloud is het zeker niet ondenkbaar dat onbevoegden toegang hebben tot de data.”
  • Volledige controle is alleen mogelijk als de data worden ondergebracht in een inhouse datacenter, wat volgens Meesters de enige valide optie is als het gaat om de ‘core business’ van het bedrijf. “Maar als een organisatie niet beschikt over de kennis van techniek en certificeringen die nodig is voor het bouwen en beheren van een datacenter, ontstaat al snel een worsteling. Daarom hebben wij een nieuw model bedacht waarbij de klant volledig de controle krijgt over zijn eigen datacenter zonder tegen een ‘Mount Everest’ aan te kijken.”

Datacenter zonder Capex

Dit model houdt in dat SPIE-ICS voor de klant op klantlocatie een schaalbaar, flexibel en ‘self-supporting’ datacenter bouwt en zorgdraagt voor het beheer, onderhoud en de financiering. “Samen met de klant en de leveranciers waar we nauw mee samenwerken, bepalen we hoe de oplossing er het beste uit kan zien. Het datacenter dat we plaatsen, moet in ieder geval geschikt zijn om toekomstige nieuwe technologieën te adopteren. En het moet ‘lights out’ zijn, met de mogelijkheid om op afstand snel in te grijpen zodat de continuïteit is gewaarborgd.”

“Met dit concept bieden we een antwoord op de complexe klantbehoefte zonder allerlei moeilijke kostenmodellen te introduceren”, concludeert Meesters. “De klant betaalt voor het gebruik van het datacenter en neemt het dus op basis van een Opex-model af. Dat is uniek in de markt. Op die manier gaan we een hechte relatie aan met de klant en participeren we in het risico.”

Ferry Waterkamp is freelance journalist