Cray lanceert XC40 supercomputer en CS400 cluster

cray-xc40

Cray, leverancier van hardware voor supercomputers, lanceert de XC40 supercomputer en CS400 cluster. Beide modellen leveren volgens Cray tweemaal hogere prestaties dan hun voorgangers.

De nieuwe XC- en CS-systemen zijn gebaseerd op Intel’s Xeon E5-2600 v3 (Haswell) chips. Deze chips werden in september door Intel gelanceerd en zijn voorzien van 18 kernen. Intel’s Xeon E5-2600 v3 is voorzien van 22 sensoren, fors meer dan de 3 sensoren die op zijn voorganger te vinden waren. Dit maakt het monitoren en beheren van de chips eenvoudiger.

DataWarp technologie

De XC40 kan optioneel worden voorzien van DataWarp technologie. Deze verbindt de Flash-gebaseerde opslag rechtstreeks met compute nodes om de verwerking van I/O te versnellen. De systemen kunnen worden voorzien van NVIDIA Tesla GPU's en Intel Xeon Phi coprocessors. De systemen zijn leverbaar in lucht- en vloeistof gekoelde kabinetten.

De machines leveren een theoretische snelheid tot 100 petaflops per systeem. In de opstelling waarmee deze snelheid is gerealiseerd is voorzien van Aries system interconnect, Dragonfly network topology en Cray Linux-omgeving. Cray Linux is een besturingssysteem dat specifiek voor High Performance Computing (HPC) doeleinden is ontwikkeld.

CS400 cluster

De XC40 wordt geleverd als één enkel systeem. Een CS400 cluster bestaat uit een groot aantal bouwblokken van servers, waardoor een schaalbare omgeving ontstaat. Deze bouwblokken kunnen in totaal een rekenkracht tot 40 petaflops opleveren. De CS400 clusters worden beheerd via de Cray Advanced Cluster Engine, een softwaresuite die het mogelijk maakt de netwerk-, server- en storage-apparatuur te beheren die noodzakelijk is voor complexe technische toepassingen. De Cray Programming Environment maakt het configureren van clusters eenvoudiger.