Blog Datanize: Max Alias over het datacenter van de toekomst

_Alias

Datacenters hebben twee levenscycli die niet op elkaar aansluiten en dat leidt vaak tot vroegtijdige afschrijving. Gebouwen hebben een lange levensduur en technologische ontwikkelingen volgen kort op elkaar. IT-systemen worden elke drie jaar vervangen. Ze worden sneller en kleiner. Dat is mooi, zou je denken, want dan past er meer in zo’n 19 inch rack. Maar de apparatuur verbruikt ook meer energie en vraagt daardoor meer koeling. Dus moet de capaciteit van de elektrische en koelinstallaties worden uitgebreid en dat is niet altijd mogelijk, waardoor datacenters hun deuren moeten sluiten. Het datacenter van de toekomst is modulair en flexibel van opzet. Flexibiliteit voor koeling creëren is heel eenvoudig: het gaat niet om datastromen, maar om luchtstromen.

Betrouwbaarheid en beschikbaarheid

Ik heb het zelf meegemaakt. Jarenlang heb ik bij één van de grote datacenterexploitanten gewerkt, waarbij ik de laatste twaalf jaar onder andere verantwoordelijk was voor de datacenters, dus opdrachtgever voor de bouw en verbouw van nieuwe datacenters. In 2001 bouwden we een nieuw datacenter en door de jaren heen werden de kasten telkens gevuld met nieuwe apparatuur die meer energie en koeling vroeg. De apparatuur mag absoluut niet te warm worden, want dan schakelt deze uit en vervalt meestal de garantie van de fabrikant. Betrouwbaarheid, en dus beschikbaarheid, heeft de hoogste prioriteit. Gevolgd door duurzaamheid en veiligheid. Dus breid je de koeling en elektra uit, maar als je niet verder in koeling en elektra kan groeien, kun je niet alle ruimte benutten. Dat kan soms zo ver gaan dat het datacenter vroegtijdig wordt afgeschreven en er een nieuw datacenter gebouwd moet worden. 

Koele en warme lucht scheiden

Bouw dan het datacenter dat wel die flexibiliteit heeft en let op de luchtstromen. Het scheiden van koude en warme lucht voorkomt dat de servers te warme lucht aanzuigen. Zo lever je relatief koele lucht aan de voorzijde en voer je warme lucht aan de achterzijde direct terug naar de koelsystemen. Ik ben voorstander van het gebruik van schoorstenen aan de rekken, die zijn aangesloten op een warmte plenum. Op die manier vervalt de noodzaak voor een computervloer en is het ook achter de 19 inch rekken relatief koel, zodat hier gewoon gewerkt kan worden. Daarbij is het mooie dat koelapparatuur het meest efficiënt werkt wanneer het verschil in temperatuur van de input en de output (delta T) zo groot mogelijk is. En als je efficiënter koelt gebruik je minder energie. 

100 kW in één kast kan

In datacenters zonder warme en koude luchtscheiding kan zonder extra hulpmiddelen maar maximaal 3 kilowatt in een kast. Met het scheiden van de luchtstromen kun je honderd kilowatt halen! Dat zijn we gaan testen. We hebben een rek met een heatload van 100 kW laten draaien en kregen het nog steeds goed gekoeld. Hiermee zijn datacenter dus ongekend flexibel en kunnen hun ruimte maximaal benutten. 

Integraal

Het scheiden van de warme en koude luchtstromen vereist een integrale aanpak waarbij de bouwkundige-, werktuigbouwkundige-, elektrotechnische eisen en veiligheidsrichtlijnen in elkaar grijpen. Op die manier voorkom je ook dat de lucht door te nauwe gangen stroomt, een te lange weg aflegt of onderweg allerlei obstakels tegenkomt. Binnen TBI is deze integrale expertise samengebracht onder de naam Datanize. Specialisten op hun vakgebied die onder dezelfde vlag, met dezelfde werkwijze en dezelfde werkethiek hun kennis en netwerk samenbrengen.

In volgende blogs zal ik dieper ingaan op integraal samenwerken en op modulair bouwen, want in je ontwerp moet je wel rekening houden met de snelle technologische ontwikkeling en de toenemende vraag naar koeling.

Max Alias is Programmamanager Datanize (een dienst van Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros)