Nederlandse norm voor inbraak- en overvalalarmsystemen

nen-logo

In mei van dit jaar is de norm NEN 8131 gepubliceerd. Het is een nationale norm voor inbraak- en overvalalarmsystemen (I&OAS). NEN 8131 geeft richtlijnen voor het ontwerp, de uitvoering, bediening, inbedrijfstelling, onderhoud en de kwaliteit van inbraak- en overvalalarmsystemen die in gebouwen zijn geïnstalleerd. NEN 8131 maakt een eind aan de onoverzichtelijke diverse losse regelgeving in Nederland. Met NEN 8131 kan nu het minimale kwaliteitsniveau van een I&OAS eenduidig worden gedefinieerd.

Een I&OAS kan onderdeel zijn van beveiligingsmaatregelen om de veiligheid van een beveiligd gebied of object te verhogen. Het is belangrijk dat een alarm- of noodsignaal goed binnenkomt bij de alarmcentrale. De minimale eisen die van toepassing zijn op een I&OAS hangen af van de beveiligingsgradatie vereist door de opdrachtgever of andere belanghebbenden zoals verzekeraars. Wat de verschillende gradaties inhouden staat in NEN 8131 beschreven. Hierbij wordt rekening gehouden met de aard van het gebied, de waarde van de inventaris, het risico van inbraak en overval, de dreiging voor personen en eventueel aanvullende eisen van opdrachtgevers en verzekeraars. Een bank zal bijvoorbeeld de hoogste beveiligingsgradatie eisen, een school of kantoor een lager niveau.

Overzichtelijker

Nederlandse norm voor inbraak- en overvalalarmsystemen

De eisen en aanbevelingen van de Nederlandse norm NEN 8131 zijn gebaseerd op de Europese normreeks voor alarmsystemen NEN-EN 50131, de normreeks voor alarmtransmissiesystemen NEN-EN 50136, en ander relevante normen. Deze Europese normen zijn geharmoniseerd wat betekent dat deze ook in Nederland worden toegepast. De systeemeisen en eisen aan apparatuur zijn uit deze normen overgenomen. De eisen en aanbevelingen voor het proces van ontwerp, planning, installatie, bediening en onderhoud van I&OAS zijn deels ontleend aan NPR-CLC/TS 50131-7. Door deze eisen en aanbevelingen te vertalen naar het Nederlands, aan te vullen met ervaringen, specifieke nationale eisen en ‘best practices’ en dit op te nemen in één norm is er een praktisch toepasbaar document ontstaan.

Wat is niet in NEN 8131 opgenomen?

NEN 8131 gaat niet over bouwkundige en organisatorische maatregelen. Om de doeltreffendheid van het I&OAS te optimaliseren, wordt het aanbrengen van bouwkundige beveiligingsvoorzieningen en het nemen van organisatorische maatregelen wel sterk geadviseerd. Je kunt een nog zo’n goed systeem installeren, maar als de toegang tot het gebouw makkelijk te forceren is of met het systeem wordt niet adequaat omgegaan, faalt het alsnog. De norm is ook niet bedoeld voor een risico-inventarisatie, de bedrijfsvoering van de beveiligingsondernemer of borging van alarmopvolging. Hiervoor zijn andere documenten beschikbaar. Dit geldt ook voor elektronisch toegangsbeheer en cameratoezicht.

Risicoanalyse met behulp van VRKI-regeling

Voor de bepaling van de vereiste en dus gewenste beveiligingsgradatie moet een risicoanalyse worden gemaakt. Hiervoor geeft NEN 8131 geen richtlijnen; men kan daarvoor nog steeds gebruikmaken van de VRKI-regeling (Verbeterde Risicoklassen Indeling) van het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid). Voor de te nemen elektronische beveiligingsmaatregelen zou de VKRI nu kunnen verwijzen naar NEN 8131. De verouderde Voorschriften voor installatie van alarmapparatuur en Voorschriften voor beheer en onderhoud van alarmapparatuur van VvBO (Verbond van Beveiligingsorganisaties) zijn door NEN 8131 overbodig geworden.

Voordelen voor opdrachtgevers en leveranciers

Monique Bosboom, clustermanager NEN Elektrische installaties

De norm kan gebruikt worden door een brede doelgroep. Met de toepassing van NEN 8131 kunnen inbraak- en overvalbeveiligingsspecialisten zich bijvoorbeeld onderscheiden van minder vakbekwame aanbieders in de markt. De norm kan dan ook als overeengekomen kwaliteitsniveau van het alarmsysteem worden vastgelegd in opdrachten en bestekken. Verder biedt NEN 8131 verzekeringsmaatschappijen, beveiligingsinstallateurs, opdrachtgevers en de politie ondersteuning bij het opstellen van een volledige en nauwkeurige specificatie van een I&OAS in specifieke situaties. Ook certificerende instellingen, dienstverleners - zoals bewakings- en alarmcentrales - en overige overheidsinstellingen hebben baat bij NEN 8131.

Normcommissie Alarmsystemen

NEN 8131 is ontwikkeld door een taakgroep van normcommissie NEC 79 ‘Alarmsystemen’. Vertegenwoordigers van belanghebbende partijen VEB, VEBON, Uneto-VNI en Kiwa hebben een directe bijdrage geleverd aan de totstandkoming van deze norm. Voor meer informatie over NEN 8131 of deelname aan de normcommissie of de taakgroep kunt u contact opnemen met Monique Bosboom, clustermanager NEN Elektrische installaties, elektrische-installaties@nen.nl of telefoon 015 2 690 145.