Pre-terminated systemen: voorkomen is beter dan genezen

Het toepassen van pre-terminated databekabeling in datacenters of netwerkinfrastructuren biedt eindgebruikers en installateurs veel voordeel. Het reduceren van installatietijden, flexibiliteit en hoge kwaliteit zijn hierbij vanzelfsprekend. Een minder besproken aspect van een dergelijk systeem is echter beveiliging. 

Pre-terminated systemen kunnen een bijdrage leveren aan zowel een veiliger datacenter als een veiliger infrastructuur. Het gaat meer om een beschouwing van de netwerkinfrastructuur als deel van de gehele oplossing. On-site veiligheid is een algemene term die meerdere vormen van veiligheid kan omvatten; een pre-terminated oplossing kan enkele knelpunten omzeilen.

Cassette met versleutelde poorten

Diverse producenten hebben aangetoond dat het toepassen van pre-terminated oplossingen de installatietijden kunnen reduceren met zo’n 85%. Dergelijke significante besparingen biedt installateurs de mogelijkheid om minder technici tijdens het project in te zetten. Het screenen van ‘contractor-medewerkers’ wordt daarmee beduidend eenvoudiger. Minder technici ter plaatse betekent ook een beter overzicht, doordat enkelingen gemakkelijker toegang kan worden verleend tot specifieke zones in plaats van vrije toegang van grote groepen tot de gehele installatie.

Zelf installeren

Een ander aspect wat vaak uit het oog wordt verloren: de plug-and-play eigenschappen van een pre-terminated systeem maakt zelf installeren door eindgebruikers mogelijk. Dit zelf installeren elimineert de noodzaak tot het inzetten van externe technici of contractors.

Dit geldt vervolgens ook voor trouble shooting of onderhoud na ingebruikname. Door gebruik te maken van eigen mensen is het niet nodig om vooraf te screenen en te begeleiden tijdens de werkzaamheden. Externe contractors on-site na ingebruikname van de systemen verhoogt het veiligheidsrisico, omdat er potentieel toegang is tot gevoelige data via het netwerk.

Lock & Load

Sommige fabrikanten hebben, om de netwerkbeveiliging van datacenters of comm rooms te verbeteren, kleurcodes of mechanische codering geïntroduceerd. Het gebruik van kleurcodes en connectoren met verschillende slots kan het segmenteren of identificeren van specifieke installatiedelen in een netwerkinfrastructuur vergemakkelijken. Daarnaast helpt het gebruik van gecodeerde connectoren bij het reduceren van abusievelijke of moedwillige manipulatie van het netwerk, met name in zogenaamde shared acces applicaties of in beveiligde omgevingen van overheden, militaire installaties of onderzoekscentra.

In geval van colocatie of multi-client sites kan gecodeerde connectivity worden gebruikt om klantspecifieke installatiedelen te definiëren. Ook kan kleurcodering worden ingezet om zones, hallen, routes van bekabeling, POD’s en cages aan te duiden.

Onderverdelen

Het is gebruikelijk dat bijvoorbeeld overheidsinstanties of financiële organisaties netwerken indelen en onderhouden middels verschillende veiligheidsclassificaties, zeker in zogenaamde shared facilities. Gecodeerde LC-connectoren en adapters kunnen bijdragen aan de veiligheid en voorkomen tevens niet-geautoriseerde toegang tot het netwerk.

Veel netwerken omvatten zeer gevoelige of geclassificeerde informatie, zoals persoonlijke gegevens, financiële details of resultaten van R&D-processen. Andere netwerken omvatten details van applicaties zoals digitale video-opnamen, veiligheidskenmerken en biometrische gegevens. Voor dergelijke netwerken is het garanderen van de veiligheid van het grootste belang. Het toepassen van gecodeerde connectoren en bijpassende adapters voorkomt ongewenst toegang en zorgt voor de veiligheid van de applicatie en de informatie.

De blik vooruit

Pre-terminated oplossingen zorgen voor een veiligheidsniveau wat direct gerelateerd is aan de planning voorafgaande aan het installeren. Deze planning omvat het bepalen van kabellengten, het calculeren van installatietijd en uiteindelijk de installatiekosten.

Veel gangbare systemen zijn alleen in vooraf vastgestelde lengten leverbaar. Hierdoor wordt de benodigde tijd voor het inmeten van kabellengten in beveiligde omgevingen drastisch gereduceerd. Het feit dat deze lengten vooraf zijn vastgelegd maakt het bepalen van de installatietijd gemakkelijker. Hierdoor wordt het vanuit het oogpunt van veiligheid gemakkelijker om in te schatten hoeveel externe technici gedurende welke tijd zich op risicolocaties bevinden.

Keyed patch lead

De eerder genoemde planning, een duidelijk beeld van de installatietijd en inzicht in de kosten van pre-terminated bekabeling leiden tot een nauwkeurige kostenraming. De kans is groot dat het project wordt gerealiseerd binnen de gestelde tijd en binnen het beschikbare budget.

Verzegeling

Een aantal pre-terminated oplossingen zijn gebaseerd op cassettes of modulaire ontwerpen, waarbij de koper- of glasaansluitingen zich in de cassette of module bevinden. Om de aansluitingen te beschermen - en daarmee de integriteit van het netwerk - zijn veel systemen voorzien van een veiligheidszegel. Hierdoor wordt het duidelijk zichtbaar als een cassette of module geopend is. Hoewel een dergelijk zegel niet voorkomt dat de cassette wordt geopend, gaat er een duidelijk afschrikkende werking vanuit. De netwerkbeheerder ziet direct dat derden zich ongewenst toegang tot het netwerk hebben verschaft.

Pre-terminated oplossingen kunnen moeilijk worden belicht zonder aandacht aan kwaliteit te besteden, maar hoe verhoudt zich dat tot veiligheid? Dergelijke systemen worden geassembleerd, aangesloten en getest onder zeer goede fabrieksomstandigheden. Daar is het mogelijk om de meest optimale omstandigheden te creëren en te waarborgen. In sommige gevallen verstrekt de producent testresultaten aan de installateur of eindgebruiker. Deze gegarandeerde performance en kwaliteitsniveaus bevestigen de keuze van de klant voor een pre-terminated oplossing.

Veiligheid voorop

Een pre-terminated oplossing biedt veel meer dan alleen maar een netwerk infrastructuur. Het geeft antwoord op vrijwel ieder vraagstuk op het gebied van veiligheid. Van minder extern personeel tot installatiekosten, van het scheiden van installatiedelen of klanten middels gekleurde componenten tot gecodeerde connectoren om ongewenste toegang te voorkomen. In een tijd waarin grote hoeveelheden informatie via netwerken worden verspreid en gedeeld, moet veiligheid de topprioriteit van ieder datacenter of van iedere IT-manager zijn. Een pre-terminated oplossing levert vervolgens een belangrijke bijdrage aan het realiseren van deze prioriteit.

Michel Frakking, HellermannTyton

 
Dossiers