Facebook bespaart op energieverbruik door workloads slim over servers te verdelen

Server rack, men x 2

Facebook zet Autoscale in om het energieverbruik van zijn datacenters terug te dringen. Autoscale is een tool die is ontworpen om samen te werken met load balancers, die zorgen dat de workload wordt verdeeld over servers in clusters. Autoscale zorgt dat deze load balancers tijdens deze verdeling energie-efficiëntie in het oog houden, wat voor een flinke energiebesparing zorgt.

Qiang Wu, infrastructure software engineer bij Facebook, beschrijft het gebruik van Autoscale in een blogpost. Het systeem is op dit moment al in gebruik in de datacenters van het social media-bedrijf. Facebook heeft veel te maken met fluctuaties in belasting. Autoscale speelt hier op in en pakt de inefficiëntie van load balancers aan.

Belasting efficiënt verdelen over servers

Load balancers verdeelde voorheen iedere workload, ongeacht de omvang, over alle servers in het cluster dat de balancer beheerd. De CPU's van deze servers werden hierdoor tijdens daluren nauwelijks belast, terwijl een minimale belasting wel veel energie verbruikt. Dit is niet efficiënt. Als voorbeeld noemt Wu een server die in standby-stand 60 watts verbruikt, bij minimale CPU-belasting 130 watts en bij medium CPU-belasting 150 watts. Het verschil in energieverbruik tussen een server die standby staat en minimaal wordt belast is groot, terwijl het verschil tussen een server met minimale CPU-belasting of medium CPU-belasting veel kleiner is.

Hier speelt Facebook met Autoscale op in. De tool zorgt ervoor dat load balancers workloads op een andere wijze verdelen, wat voorkomt dat servers met een minimale CPU-belasting draaien. Sommige servers worden hierdoor zwaarder belast, terwijl andere standby kunnen blijven staan. Het aantal actieve servers in een cluster wordt hierdoor dus aanzienlijk teruggedrongen, wat ook terug te zien is in het energieverbruik van het datacenter. Per cluster zou de inzet van Autoscale tussen de 10 en 15% minder energie verbruiken.

Dossiers
Lees ook
NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA, aanbieder van IT-technologie en –diensten, kondigt aan dat zijn Global Data Centers divisie een derde datacentercampus in Berlijn zal ontwikkelen.

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers gaat aan de slag als CEO van Penta Infra, zo kondigen Europese core en edge colocatie provider Penta Infra en hoofdinvesteerder Photon Capital vandaag aan. Sprengers is een zeer ervaren ICT-leider met een indrukwekkende internationale staat van dienst op het gebied van bedrijfs-, volume- en margegroei. Hij neemt de functie over van A1

PCIe-kaart vermindert energieverbruik in AI-servers aanzienlijk

PCIe-kaart vermindert energieverbruik in AI-servers aanzienlijk

Tijdens CES 2024 introduceerty het Koreaanse DEEPX de DX-H1. Dit is een PCIe-kaart die is ontworpen om de prestaties van AI-servers te versnellen en tegelijkertijd het energieverbruik te verlagen. De DX-H1, die in aanloop naar de beurs in Las Vegas de CES 2024 Innovatie Award heeft gewonnen in de categorie Computer Hardware en Componenten, legt d1