TeraCool wil datacenters en aardgasterminals combineren

gas-terminal-bodo-barentsgass

Datacenters zijn berucht om hun hoge energieverbruik. Een belangrijk deel van dit energieverbruik wordt veroorzaakt door koelinstallaties in de omgevingen. TeraCool is een initiatief dat dit energieverbruik aanzienlijk wil terugdringen door datacenters te combineren met aardgasterminals.

Vloeibaar aardgas wordt bij aardgasterminals aangeleverd met een zeer lage temperatuur. Door de temperatuur van aardgas tot ongeveer -160 graden Celsius te verlagen wordt het gas namelijk 600 keer dichter, waardoor deze op aanzienlijk efficiëntere wijze kan worden getransporteerd. De aardgasterminals verwarmen dit gas vervolgens tot de juiste temperatuur om deze door pijpleidingen te kunnen pompen. Dit kost echter veel energie.

Kansen

TeraCool ziet hier kansen in. Datacenters moeten immers een grote hoeveelheid energie verstoken om servers koel te houden, terwijl aardgasterminals juist veel energie moeten verbruiken om aardgas te verwarmen tot de juiste temperatuur. Door deze twee industrieën te combineren hoopt TeraCool het energieverbruik van beide sectoren fors te kunnen terugdringen.

De organisatie is daarom op dit moment op zoek naar een datacenter dat bereid is te verhuizen naar een aardgasterminal. TeraCool wil warmte uit datacenters vervolgens met behulp van koudemiddel door leidingen naar de aardgasterminal pompen. De terminal wordt hierdoor voorzien van de benodigde warmte, terwijl een datacenter zijn warmte eenvoudig kan afvoeren en dus minder hoeft te koelen. Op papier een win-win-situatie dus.

Dossiers
Lees ook
NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA, aanbieder van IT-technologie en –diensten, kondigt aan dat zijn Global Data Centers divisie een derde datacentercampus in Berlijn zal ontwikkelen.

Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Volgens een recente blog van Daniel Bizo, Research Director bij Uptime Institute Intelligence, moeten de verwachtingen rondom vloeistofkoeling in datacenters bijgesteld worden. Bizo wijst op enkele fundamentele uitdagingen die nog overwonnen moeten worden.

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter