DCA lanceert keurmerk voor datacenters

Op een onlangs gehouden evenement lanceerde de Data Centre Alliance haar programma voor kwaliteitskeurmerken voor datacenters - de DCA Certificering, dat nu volledig afgerond is. Het evenement, voorgezeten door DCA SVP Matt Pumfrey van de SCC, werd ingeleid door een keynote van DCA President Steve Norris van Virtus Data Centres.

Steve Norris

Als fanatiek aanhanger van het principiële idee om de lat zo hoog mogelijk te leggen in de industrie, gaf voormalig minister Norris een rede met een nadruk op de grote uitdaging waar de industrie voor staat. Volgens Norris dient de datacenter-industrie deze uitdaging aan te gaan door middel van het proactief naar voren brengen van oplossingen voor deze uitdagingen, zoals de DCA Datacenter Certificering. Norris’rede benadrukt dat het belangrijk is de uitdagingen nu in hun greep te krijgen en beslissers bewust te maken van het belang dat datacenters voor de economie hebben. Het is belangrijk om de politiek te laten inzien dat datacenters een verrijking vormen voor de maatschappij.

Speerpunten

Het thema energieverbruik is één van de speerpunten van de DCA Certificering. Dit punt werd dan ook bediscussieerd in de speech van Lord Rupert Redesdale. Als voormalig Energy Spokesman van de Liberal Democrats in het Verenigd Koninkrijk en huidig CEO van de Energy Managers Associations (EMA) heeft Redesdale veel inzicht in de uitdagingen waar op dit moment de UK, Nederland en andere Europese landen voor staan. Hij zette een realistisch toekomstbeeld neer van een datacenter-industrie die enerzijds met een hogere energieafname zit, anderzijds ervaart dat de energiebronnen schaars worden en in prijs zullen stijgen. Redesdale wenst dat de EMA en de DCA, door een goede samenwerking, een groot verschil kunnen maken. Zijn doel is daarbij om de industrie aan het denken te zetten en de industrie te motiveren om snel te investeren in milieuduurzaamheid en energie-efficiëntie.

Bestaande standaarden

De DCA Certificering is gebaseerd op reeds bestaande standaarden en andere richtlijnen. Duncan Clubb, CTO bij CS Technology, toonde in zijn presentatie aan hoe wijdverspreid, contradictoir en verbrokkeld de datacenter-standaarden op dit moment zijn. Dit feit zorgt voor verschillende subjectief opgestelde meningsverschillen, zelfs bij datacenter-experts onderling. De datacenter-industrie zal dan ook adequaat moeten handelen om onduidelijkheden en wantrouwen van klanten en beleidsmakers uit de weg helpen. In zijn presentatie stelde Clubb openlijk de vraag of het hebben van pre-certificering, wat in sommige certificeringsschema’s wordt gebruikt, een aanwinst of slechts hinder is. De discussie die hierop volgde, maakte duidelijk dat deze hinder weggewerkt dient te worden. Met de introductie van de DCA Certificering zullen deze hindernissen tot het verleden behoren.

De cloud-industrie stimuleert de groei van de datacenters op dit moment enorm. Alex Hilton, CEO van het Britse Cloud Industry Forum, presenteerde het format van de bestaande CIF Certificering. Dit is een kwaliteitskenmerk voor cloud-dienstverlening, gebaseerd op zeer sterke richtlijnen in de cloud-industrie. Hiltons presentatie benadrukte de urgentie om een goedwerkende datacenter-industrie te hebben, om ook de cloud-industrie gezond te kunnen houden. Daarnaast toonde Hilton enkele barrières tussen de datacenter-industrie en de cloud-industrie. Hilton verwacht verbeteringen, onder meer door de DCA Certificering. De CIF en de DCA zijn tot een samenwerkingsverband gekomen, waarin beide industrieën en hun leden baat hebben bij gekoppelde projecten en werkprogramma’s.

Werking

Vervolgens presenteerde Simon Campbell-Whyte, Executive Director van de DCA, een overzicht van de werking van de nieuwe DCA Certificering. Hij bedankte DCA-leden voor hun bijdragen en in het speciaal PTS Consulting, Future-Tech, CS Technology en Cerios Green, voor het leveren van expertise en assistentie bij de ontwikkeling van dit programma.

Campbell-Whyte laat zien hoe de DCA Certificering is ontwikkeld met als doelstelling nieuwe kaders voor de datacenter-industrie neer te zetten, die up-to-date worden gehouden. Met de snel veranderende technologie en rappe innovatie in het achterhoofd, is dit geen overbodige luxe. Klanten en andere betrokken partijen zullen door deze nieuwe certificering de mogelijkheid hebben te kijken naar de daadwerkelijke prestaties van een datacenter-bedrijf, dit ten opzichte van de gemiddelde prestatiestandaard in de datacenter-industrie. De certificering toont aan dat het bedrijf in kwestie is gekeurd door een beproefd auditor en dat de waarnemingen gedaan in dit bedrijf zijn geëvalueerd dan wel gevalideerd door de DCA Accreditation Board.

Vier punten

Het grote voordeel voor mensen die werkzaam zijn in de datacenter-industrie, is de mogelijkheid om te herkennen dat het bedrijf extern is gekeurd en goedgekeurd. Vier speerpunten in de certificering zijn;

  • het continuïteitsniveau van het datacenter als geheel
  • de operationele professionaliteit
  • de duurzaamheid
  • de fysieke veiligheid

Campbell-Whyte bevestigt dat de ordening en kwalificatie van deze certificering het grootste winstpunt is. Door het uitgeven van een kwaliteitskenmerk is er voor datacenters met mindere prestaties geen ruimte meer zich groter voor te doen dan zij daadwerkelijk zijn.

De zogeheten ‘gouden regels’die gelden voor de DCA gelden tevens voor aangesloten bedrijven:

  • onafhankelijkheid
  • transparantie
  • betaalbaarheid

Na de presentatie van Campbell-Whyte zette het debat zich voort in een kleiner panel, voorgezeten door Matt Pumfrey. In dit panel namen plaats:

  • Martin Essig, van Telecity GmbH (Duitsland)
  • James Wilman, Future Tech (UK)
  • Steve Hone, DCA (UK)
  • Grant Morrison, PTS Consulting (UK)
  • Frank Verhagen, Cerios Green (NL)

Voor meer informatie over de DCA Certificering, klik hier:

Joris van der Elsen is journalist