Draka ondersteunt invoering Europese regels voor brandveiligheid van kabels

internet-kabels

Draka maakt bekend het opstellen van normen en het invoeren van de nieuwe Construction Products Regulation (CPR) voor kabels te ondersteunen. Het bedrijf gaat de komende tijd klanten en partners actief ondersteunen bij het naleven van deze regelgeving. Deze Europese verordening voor bouwproducten, de CPR, is op 1 juli 2013 ingegaan. Ook het gedrag van kabels bij brand vallen onder de CPR. Voor kabels wordt de CPR echter pas echt van kracht als alle hiervoor benodigde normen gereed zijn.

Deze nieuwe Europese bouwproductenverordening heeft als doel om uniforme eisen te stellen aan bouwproducten. Hiervoor wordt een ‘common technical language’ gedefinieerd. Dit is een set uniforme afspraken over de testmethoden en eigenschappen van producten. Fabrikanten geven een verklaring af over technische eigenschappen van producten ten behoeve van gebruikers (architecten, installateurs en eindgebruikers) die voor elke situatie de vereiste en meest geschikte producten moeten kiezen.

Nieuwe afspraken

In eerste instantie zullen alleen nieuwe afspraken worden ontwikkeld voor het gedrag van kabels bij brand. De Europese normen voor functiebehoud bij brand van kabels zijn voorlopig nog niet beschikbaar.

Nederlandse kabelfabrikanten onderzoeken en classificeren het gedrag van kabels tijdens brand. Als mede-architect van de Nederlandse Technische Afspraak NTA 8012 vervult Draka (onderdeel van Prysmian Group) een voortrekkersrol op het gebied van de brandveiligheid van bekabeling. Zo lanceerde Draka de bewustwordingscampagne ‘Brandveiligheid’ voor de elektrotechnische branche, en leverde belangrijke bijdragen aan Nederlandse normen en beproevingsmethoden. Daarnaast beschikt Draka over testopstellingen waarmee het brandgedrag van kabels wordt getest. Moeilijk brandbare PVC-kabels en halogeenvrije kabels, die bij brand weinig tot geen rook ontwikkelen, zijn nu standaard in het pakket van Draka.

Geclassificeerd voor brand

“Onze experts worden gevraagd bij het opstellen van brandclassificaties en normen vanwege de kennis die Draka de afgelopen 30 jaar heeft opgebouwd. De duizenden brandproeven aan verschillende constructies en materialen hebben ons een goed inzicht gegeven over het correct toepassen en installeren van kabels en het gedrag bij brand in elektrische installaties.” aldus Edgar Aker, Marketing Director Prysmian Group in de Benelux.

“Vanwege de maatschappelijke betrokkenheid van Draka delen we deze kennis graag om de gevolgen van brand zoveel mogelijk te beperken. Zo is Marc Kobilsek namens Draka, voorzitter van de NEC64-TC-werkgroep NTA 8012. We nemen ook deel aan deze discussie op Europees niveau over het testen en toepassen van brandveilige kabels.”

Europese richtlijnen

Naast Europese richtlijnen waaraan kabelfabrikanten moeten voldoen op het gebied van elektrische veiligheid worden er door de invoering van de CPR ook eisen gesteld op het gebied van brandveiligheid. Deze nieuwe regels zijn van toepassing op alle types kabels. Denk hierbij aan middenspannings- en laagspanningskabels, maar ook signaal-, data- en glasvezelkabels die zijn geïnstalleerd in vaste elektrotechnische installaties van bouwwerken.

“We zullen ons de komende tijd richten op het actief informeren van de markt over de implicaties van CPR voor onze producten. Gelijker tijd zullen we onze klanten en partners ondersteunen bij implementeren en naleven van de richtlijnen zodat zij de juiste productkeuzes maken.”, vertelt Edgar Aker.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google heeft aangekondigd dat het zijn eerste op maat gemaakte ARM-gebaseerde processor voor datacenters, Axion, heeft ontwikkeld. Deze nieuwe processor is gebaseerd op Neoverse V2 processor-cores

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit heeft zijn intelligente PDU (iPDU) geïntegreerd met het Cisco Nexus Dashboard. Deze integratie geeft datacentermanagers een beter inzicht in het energieverbruik, de CO2-voetafdruk en de totale kosten (TCO)