Nederland scoort goed in WEF Global Information Technology Report 2014

euros

Nederland scoort goed in vergelijking met andere landen als het gaat om het vermogen ICT aan te wenden voor economische groei, innovatie, werkgelegenheid en maatschappelijk welzijn. Nederland eindigt op de vierde plaats. Dit blijkt uit de 13e editie van het Global Information Technology Report van het World Economic Forum (WEF).

Net als vorig jaar leiden Finland (1e positie), Singapore (2e positie) en Zweden (3e positie) de Networked Readiness Index. Nederland wist vorig jaar te verrassen door te stijgen naar een 4e positie in de ranglijst. Dit land wordt deze positie behouden. Nederland heeft volgens WEF als diensteneconomie heeft snel en kundig het belang van ICT voor innovatie en concurrentievermogen onderkend.

Alle aspecten

ICT is volgens het onderzoek doorgedrongen in alle aspecten van de Nederlandse maatschappij. Dit blijkt onder andere uit het aantal huishoudens dat een computer heeft (1e positie) met toegang tot internet (3e positie), de overheidsdiensten die online beschikbaar zijn (5e positie), en de bedrijven die online transacties uitvoeren met klanten (4e positie) en andere bedrijven (11e positie).

Nederland is koploper op het gebied van intensiteit van internet en telefonie concurrentie (1e positie), mobiel netwerkbereik (1e positie; 100% bereik op basis van populatie), het aantal afgesloten breedband internet abonnementen (2e positie), en veiligheid van internetservers (2e positie). Daarnaast heeft Nederland de maximale score behaald op de zogenaamde 'E-participatie Index' van de Verenigde Naties.

Betaalbaarheid blijft achter

Nederland blijft achter als we kijken naar de betaalbaarheid van ICT-infrastructuur en digitale content. Dit blijkt onder andere uit de tarieven voor mobiele plaatsen, waar Nederland op de 106e positie eindigt. Op het gebied van breedband internet eindigen we op de 69e positie. Tevens ontbreekt volgens WEF een duidelijke overheidsvisie voor de toekomstige toepassingen voor ICT (41e positie) en weten vooral bedrijven in Nederland onvoldoende de mogelijkheden van ICT te benutten voor economische groei en hoogwaardige werkgelegenheid (22e positie).

Opkomende economieën hebben het zwaar. Deze landen zoals China (62e positie), Brazilië (69e positie) en India (83e positie) verliezen nog meer positie en de digitale kloof met Westerse geavanceerde economieën wordt alleen maar groter. Maar ook binnen de Europese Unie lopen de Zuid- en Oost Europese economieën duidelijk achter in ICT toepassingen ondanks de Digitale Agenda van de Europese Commissie.

Dossiers