Hardware koelen met kokende vloeistof

3M gebruikt kokende vloeistof om hardware cool te houden. Het bedrijf gebruikt in een proof-of-concept open bath immersion (OBI), een passieve twee-staps koeltechniek waarbij kokende vloeistof warmte van het oppervlak afvoert.

De proof-of-concept is onthuld in een laboratorium in de Amerikaanse staat Minneapolis. In de opstelling is ICE-X supercomputing hardware van SGI ondergedompeld in een tank met Novec. Novec is een diëlektrische vloeistof die is ontwikkeld door 3M. De vloeistof wordt vervolgens gecondenseerd, waardoor deze hergebruikt kan worden. Hierbij wordt geen pomp gebruikt.

High-density workloads

Het bedrijf positioneert OBI als een koeltechniek voor high-density workloads die lastig met traditionele luchtkoeling gekoeld kan worden.3M claimt dat OBI de energiekosten van koeling met maar liefst 95 procent kan verminderen door luchtkoeling van servers overbodig te maken. Aangezien luchtkoeling niet langer voor dit doeleinden gebruikt wordt is het niet langer noodzakelijk verhoogde vloeren aan te brengen in datacenters.

Het is daarnaast mogelijk warmte terug te winnen van het systeem en deze voor andere doeleinden in te zetten. Via deze weg kan OBI datacenters dus helpen verder op de kosten te besparen.