BACnet en OPC-UA ontsluiten data gebouwbeheersystemen

Het valt vaak niet meer om allerlei monitoringgegevens van technische installaties in een IT-systeem te importeren. Dat realiseren ook de aanbieders van systemen voor gebouwbeheersing zich. Daarom is de BACnet belangenorgansiatie een samenwerking aangegaan met OPC-UA om tot een technische integratie te komen. Dat biedt ook kansen voor DCIM.

Tijdens de beurs Light + Building die onlangs in Frankfurt plaatsvond hebben beide organisatie plannen gepresenteerd om tot deze integratie te komen. Het gaat om een samenwerking van de zogeheten BACnet Interest Group Europe en de OPC Foundation. De eerste organisatie vertegenwoordigt aanbieders en gebruikers van op het BACnet communicatieprotocol gebaseerde systemen voor gebouwbeheersing en gebouwautomatisering. OPC richt zich op het creëren van standaarden op het gebied van industriële automatisering.

Het idee van de samenwerking dat is zij technische formaten en mapping-afspraken opstellen zodat gegevens die verzameld worden door of vastliggen in gebouwbeheersingssystemen op eenvoudige wijze kunnen worden geïmporteerd  in andere IT-systemen. Daarbij richten de twee organisaties zich in eerste instantie op ERP-systemen (enterprise resource planning), maar zijn eenmaal goede afspraken gemaakt over formaten voor het exporteren van data, dan kunnen ook aanbieders van DCIM-pakketten dit soort gegevens zonder problemen importeren en gebruiken.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Loek Wilden van Schneider Electric legt uit waarom DCIM onmisbaar is:  voor de CIO en anderen

Loek Wilden van Schneider Electric legt uit waarom DCIM onmisbaar is: voor de CIO en anderen

Schneider Electric heeft het afgelopen jaar de online DCIM Monitoring Value Calculator For Distributed IT beschikbaar gesteld. Wat die tool precies kan en waarom DCIM steeds belangrijker wordt legt datacenter lifecycle consultant Loek Wilden uit.

Hoe moderne DCIM bijdraagt aan het succes van de CIO

Hoe moderne DCIM bijdraagt aan het succes van de CIO

CIO's spelen steeds vaker een leidende rol bij het stimuleren van bedrijfsinnovatie, het afstemmen van IT-projecten op bedrijfsdoelstellingen, het digitaliseren van bedrijfsactiviteiten en het leiden van programma’s voor organisatieverandering. Hierdoor is hun baan belangrijker en complexer geworden.

Nieuwe versie van openDCIM beschikbaar

Nieuwe versie van openDCIM beschikbaar

openDCIM, een belangrijk open source-project op het gebied van datacenter infrastucture management, heeft versie 23.04 uitgebracht. Deze nieuwe versie omvat onder andere is een serie bugfixes voor de gebruikersinterface (UI). Met deze nieuwe versie 23.04 kunnen openDCIM-gebruikers hun datacenterinfrastructuurbeheer naar een hoger niveau tillen, d1