Vergroening Amsterdamse datacenter industrie

De Amsterdamse datacenter branche is een innovatieve industrie met veel kennis en expertise op het gebied van ontwikkelen en (her)inrichten van duurzame datacenters. Al deze expertise zie je in verschillende vormen terug binnen het Green IT Amsterdam consortium.

Green IT Amsterdam is sinds 2010 bezig om samen met de sector de datacenter industrie in de Amsterdamse regio te vergroenen en doet dat op dit moment namens ongeveer 45 bedrijven en instellingen. De afgelopen jaren is er veel innovatie toegepast om de energie efficiëntie van de sector te verbeteren. Stijn de Kruijf van consortium deelnemer Royal HaskoningDHV hierover: “Nederland heeft een perfect klimaat voor vergroening van datacenters. De focus op verduurzaming van de koeling werd hier ook al vroeg geadopteerd. Al jaren passen we verschillende innovatieve energieconcepten toe voor hergebruik van de warmte als ook energiezuinige koeloplossingen in zowel grote als kleinere datacenters. De aanzienlijke besparingen die gerealiseerd worden, vallen ook in het buitenland op. We werken samen met nationale en internationale partijen en onze kennis en ervaring van de gehele energiehuishouding van datacenters wordt wereldwijd erkend. ”

De deelnemers van Green IT Amsterdam consortium zijn datacenters, IT bedrijven, leveranciers van datacenters (energie en engineering gerelateerd) en kennisinstellingen. Het consortium werkt als een open innovatie platform. Binnen Europese projecten wordt onderzoek gedaan en hierbinnen ontstaat een wisselwerking tussen het verspreiden van deze kennis en de expertise die er binnen het consortium aanwezig is te gebruiken. Victor van der Lee van deelnemer Installect hierover: “Installect neemt deel aan Green IT Amsterdam vanwege de samenstelling van de deelnemers en de goede informatie-uitwisseling. Hierdoor worden nieuwe, duurzame concepten mogelijk gemaakt die voldoen aan de eisen van de markt”.

Focus op drie themagebieden

Vanaf de oprichting van de stichting heeft Green IT Amsterdam zich gericht op drie themagebieden. De basis is het vergroenen van de IT industrie, of zoals Green IT Amsterdam het noemt ‘Greening of IT’. In opkomst is het gebied ‘Greening by IT’, waar onderzoek is ondergebracht dat zich richt op de potentie van ICT tools om bijvoorbeeld de bebouwde omgeving energie efficiënter te maken. Het laatste thema is de zogenaamde ‘Green Collar Economy’, waarbinnen Green IT Amsterdam aansluiting zoekt bij andere duurzame ontwikkelingen, startups en stakeholders.

Green IT Amsterdam verwacht veel van de wisselwerking tussen de Greening of IT en Greening by IT gebieden met consequenties voor de werkwijze van datacenters. Directeur John Post hierover: “De energietransformatie brengt ons vele veranderingen met ook een rol voor IT en datacenter branche. Van centraal naar decentraal, van vraagsturing naar aanbodsturing, duurzame energievormen, energie uitwisseling en opslag en de inpassing van elektrisch vervoer. Maar laat ons bovenal de noodzaak zien van een trans-disciplinaire aanpak zoals die ook verwoord is in het Nationale Energieakkoord. Ook de traditionele datacenters zullen een omslag kunnen maken en een plaats kunnen krijgen in een slim energie-web, of warmte-web. Net zoals de energie slurpende tuinbouw kassen van 15 jaar geleden, die nu juist als energiebron dienen. De stichting Green IT Amsterdam speelt bij deze omschakeling een grote rol door haar kennis gegenereerd in de projecten en bovenal door de inzet en innovatiekracht van haar deelnemers.”

Deze ontwikkeling is ook zichtbaar in de samenstelling van de deelnemers binnen het consortium, er is de laatste tijd een groeiende belangstelling vanuit bedrijven die meer aan de energie en engineering kant zitten en die de interactie zoeken met IT bedrijven en datacenters. Recent heeft energieleverancier Nuon zich bijvoorbeeld bij de deelnemende partijen gevoegd. “Nuon is partner van meerdere grote datacentra in Nederland en vindt met hen branche specifieke oplossingen voor hun totale energievraagstuk. Wij hebben ons graag aangesloten bij het Green IT Amsterdam consortium om nog meer innovatieve diensten en producten te bedenken en uit te voeren. Ons doel is om verdere kostenbeheersing, energie-efficiency en verduurzaming van datacenters te stimuleren”, aldus Ingrid Giebels van Nuon.

PEDCA

Een breed datacenter industrie project is het project PEDCA, ook een project waar Green IT Amsterdam als projectpartner aan deelneemt. Dit is een Europees project waar onderzoek wordt gedaan naar de R&D behoeften van de datacenter branche op Europees niveau, samen met partners uit Londen en Frankfurt. Input en expertise vanuit verschillende stakeholders uit de branche spelen een belangrijke rol in dit in totaal 18 maanden lopende project.

GEYSER

Recent is er een project gestart wat zich richt op de eerder genoemde transformatie op het gebied van energie en de mogelijke rol van datacenters hierin. Binnen het Europese GEYSER project worden verschillende scenario’s van de mogelijke rol van datacenters binnen smart grids onderzocht en pilots uitgevoerd.

GREENITNET

Een project waar alle vormen van green IT bij elkaar komen is GreenITNet, een samenwerking tussen verschillende Europese steden waaronder Barcelona, Rome, Malmö, het land Malta en Amsterdam. Er zijn binnen dit project meer dan 140 green IT good practices geïdentificeerd uit verschillende toepassingsgebieden en gepubliceerd op een online platform. Dit platform moet dienen als inspiratie voor Europese steden en ze activeren zelf implementatieplannen te ontwikkelen. Op dit platform zijn ook meerdere Nederlandse practices te zien, waaronder het datacenter initiatief Green IT Energy Solutions. Dit is een initiatief waar beschikbare expertise en oplossingen voor duurzame datacenters bij elkaar zijn gebracht door Green IT Amsterdam in de vorm van een showcaseplatform en quick scans bij datacenters. Op dit moment is er al buitenlandse belangstelling getoond in deze expertise en staat een bezoek aan opkomende datacenter regio’s met een Amsterdamse delegatie in de planning.

Volgens Green IT Amsterdam heeft de datacenter branche als geheel een positieve en groene ontwikkeling doorgemaakt maar zijn er nog volop kansen om dit verder te ontwikkelen. Hiervoor is de stichting doorlopend bezig met initiatieven binnen de eerder genoemde themagebieden en op zoek naar samenwerking met bedrijven, publieke organisaties en (buitenlandse) partners binnen en buiten met consortium netwerk.