Groei in elektriciteitsverbruik vlakt af

DCD Intelligence - de onderzoekstak van DatacenterDynamics - heeft een rapport geschreven over de historische ontwikkeling van het energieverbruik van datacenters. Hun conclusie? De groei vlakt af. Anders gezegd: het energieverbruik van datacenters neemt - ook in Europa - nog wel toe, maar met een veel kleiner percentage dan we de afgelopen jaren gewend waren. In Nederland blijkt de toename in 2013 met 3 procent uiterst beperkt te zijn geweest.

Het energieverbruik van datacenters staat al weer enkele jaren in het middelpunt van de aandacht. Weliswaar vormen datacenters - zeker ook voor Nederland - een belangrijke economische activiteit die voor veel werkgelegenheid en belastinginkomsten zorgt, een groei in het wereldwijde elektriciteitsverbruik tussen 2011 en 2012 met 19 procent werd de industrie door de publieke opinie niet in dank afgenomen. De ‘call to action’ die hier op volgde, lijkt nu echter effect te hebben. Weliswaar plust het elektriciteitsverbruik van datacenters nog altijd, maar met een wereldwijde groei van 7 procent is de toename beduidend minder dan enkele jaren geleden.

Maatregelen

Dat blijkt uit het rapport ‘Global Data Center Power 2013’ van DCD Intelligence. De onderzoekers zien een aantal interessante ontwikkelingen die voor deze afvlakking zorgen:

  • -      steeds meer maatregelen om tot een efficiënter gebruik van energie te komen
  • -      sterke groei van het aantal consolidatieprojecten
  • -      een toenemend gebruik van outsourcing naar gespecialiseerde aanbieders van IT- en datacenter-diensten
  • -      een lager dan verwachte groei in de ‘emerging markets'

Uitsplitsing

De genoemde 7 procent vormt een wereldwijd gemiddelde. Uitgesplitst naar landen en werelddelen ontstaat een heel ander beeld. In sommige delen van de wereld - het Midden-Oosten en Afrika (MEA) bijvoorbeeld - groeit het elektriciteitsverbruik nog altijd zeer fors. In MEA is de plus bijvoorbeeld 17,5 procent. Ook in Latijns-Amerika is de groei nog altijd zeer fors: een plus van 15,1 procent.

In Europa zien we wereldwijd de geringste toename: een plus van 6 procent. Ook Noord-Amerika en Azië zitten wat groei betreft in de ‘single digits’. In figuur 1 en 2 is de groei van het elektriciteitsverbruik uitgesplitst naar continenten en naar landen. In de tabel zijn de cijfers per land weergegeven.

Europa

Het beeld dat de Europese datacenter-markt oproept, is erg gefragmenteerd. De scheidslijn loopt volgens de onderzoekers met name tussen de zeer volwassen Noord-Europese markten en de landen in het zuiden en oosten van Europa waar de markt nog veel meer in beweging is.

In Noord-Europa zien we heel duidelijk het effect van de maatregelen die de aanbieders en afnemers in de datacenter-industrie gezamenlijk hebben genomen op het gebied van energie-efficiency. In landen als Turkije en Rusland - waar heel veel nieuwbouw plaatsvindt - is de groei van het elektriciteitsverbruik het grootst tot soms wel 30 procent. Een land als Nederland - waar toch ook met regelmaat nieuwe datacenters worden gebouwd - kent een groei van het elektriciteitsverbruik met 3 procent, wat in vergelijking met andere landen uiterst laag is.

Kijk voor meer informatie over dit rapport op www.dcd-inteligence.com.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten