Computer ter grootte van SD-kaart demonstreert dat standaard servers uit de gratie raken

inteledison

Intel werkt aan een computer ter grootte van slechts een SD-kaart. Ondanks zijn kleine afmetingen is het apparaat voorzien van een dual-core processor en zowel een ingebouwde WiFi- als Bluetooth-module. De mini-computer is niet gericht op datacenters. Het apparaat maakt echter wel duidelijk dat standaard servers steeds meer uit de gratie raken door dit soort nieuwe ontwikkelingen op chip-gebied.  

De nieuwe computer heeft van Intel de naam Edison gekregen. Intel vernieuwt met de Edison het concept PC aanzienlijk. De computer is wat betreft afmetingen en vorm gelijk aan een SD-kaart, wat betekent dat de computer fors kleiner is dan iedere andere computer die we op dit moment kennen. Het is dan ook opvallend dat Intel ondanks het kleine formaat een dual-core processor in het apparaat heeft weten te krijgen. De Edison maakt gebruik van de Quark-processor van Intel, die vorig jaar door het bedrijf werd aangekondigd.

De Edison is gepresenteerd door Intel-CEO Brian Krzanich tijdens de Consumer Electronics Show 2014. De Edison communiceerde tijdens deze demonstratie met een Mimo Smart Baby Monitor, een romper die onder andere de ademhaling van een kind meet. De data van de Mimo Smart Baby Monitor werden tijdens de presentatie opvallend genoeg doorgestuurd naar een koffiemok. In de praktijk komt deze data uiteraard bij de ouders van het kind terecht.